x

Načini izgradnje i održavanja imuniteta kod djece

Načini izgradnje i održavanja imuniteta kod djece doprinose tome da se izbjegnu mnoge bolesti ili budu kratke i rijetke. Opskrba naše djece zdravom hranom, navikama i zdravom okolinom od velikog je značaja.

Postati roditelj nedvojbeno je događaj koji najviše mijenja život odrasle osobe. Kao roditelji, emocije za koje nismo mislili da smo sposobni dolaze do izražaja kad je dijete u pitanju. Očuvati ih sretnima, zdravima i sigurnima od bilo koje bolesti postaje najvažnije. Neprospavane noći i briga za naše dijete posebno je velika kada vidimo kako naše dijete postaje žrtva kašlja, prehlade i drugih zaraznih bolesti. Kako dijete kreće u vrtić, to postaje sve češće i naizgled nemoguće izbjeći. Izgradnja imuniteta postaje ključna u ovoj fazi!

Načini izgradnje i održavanja imuniteta kod djece

Dojite svoju bebu

Kolostrum prisutan u majčinom mlijeku smatra se zlatnim standardom u izgradnji bebinog imuniteta. Istraživanja su pokazala da bebe koje su dojene najmanje šest mjeseci imaju bolje razvijen imunološki sustav i manje su sklone infekcijama i alergijama.


Poslužite zdravu hranu

Potaknite svoje dijete da jede zdravo, služeći voće i povrće svih boja. Bobičasto voće, paprika i brokula jarke su boje i bogate su antioksidansima. Naranče i agrumi bogati vitaminom C jačaju imunitet i djeluju kao barijera protiv infekcija. Zeleno lisnato povrće poput špinata bogato je željezom i pomaže u proizvodnji bijelih krvnih stanica i antitijela. Orašasti plodovi, sjemenke, žitarice i grah sadrže vitalne omega masne kiseline. Jaja su odličan izvor proteina i mogu se dodati u svakodnevnu prehranu u raznim oblicima. Hranu s viškom šećera i nezdravu hranu treba ograničiti na povremenu poslasticu, a ne na redovitu hranu.


Održavajte zdrava crijeva

Zdravlje crijeva ključno je za dobar probavni sustav, gdje nastaje većina svih infekcija. Hrana bogata probioticima jača crijevni trakt i pomaže rast dobrih bakterija. Jogurt je odličan način za uključivanje probiotika u svakodnevnu obiteljsku prehranu. Za bebe pasiranom voću možete dodati jogurt. Starija djeca mogu uživati ​​u smootijima od raznog voća, žitarica i jogurta.

Dovoljno sna

Većina djece treba između 10 i 14 sati neprekidnog sna. Postavljena rutina prije spavanja može uključivati ​​toplu kupku, laganu masažu ili zajedničko čitanje neko vrijeme.


Biti aktivan

Tjelovježba igra veliku ulogu u cjelokupnoj kondiciji. Sat vremena aktivnosti u parku ili čak na zatvorenom igralištu može učiniti čuda za zdravlje djeteta i ojačati imunološki sustav. Zajedničko vježbanje ili bavljenje sportom kao obitelj je zabavno i odličan način da se povežete i ostanete u formi.

Neka higijena postane navika

Dobra higijena štiti od bakterija i infekcija. Treba naglasiti jednostavne navike poput pranja ruku nakon igre, prije i poslije jela te nakon korištenja toaleta kako bi postale navika.

Zabavite se na otvorenom

Kad god je to moguće, vodite djecu vani na svježi zrak i vitamin D, potreban svakoj stanici u tijelu i za izgradnju imuniteta. Potaknite ih da trče bosi po travi i dopustite im da se malo zaprljaju. Izloženost svakodnevnim bacilima uči tijelo da se prilagodi i diverzificira zdrave bakterije u tijelu. Osigurajte pravilno pranje ruku kada dođu u kuću.


Izbjegavajte antibiotike osim ako su neophodni

Iako djeluju brzo, antibiotici kao prvi korak ne moraju uvijek biti najbolja ideja. Antibiotici često unište dobre bakterije zajedno s onima štetnim i tako ugroze tjelesni imunitet. Poslušajte savjet svog pedijatra i nemojte ga tjerati da propisuje antibiotike za svaku bolest.

Prehlada, kašalj, modrice i posjekotine neizbježni su dijelovi djetinjstva. Opskrba naše djece zdravom hranom, navikama i okolišem uvelike doprinosi tome da ove bolesti budu kratke i rijetke. Ljubav i pažnja, maženje i smijeh mogu poljupcem odagnati nemir i učiniti djetinjstvo najboljim iskustvom za vašu dragocjenu bebu.


(Bebe.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.