x

Nacionalni park Una ruši rekorde u posjetama

I pored aktuelne migrantske krize na području Unsko-sanskog kantona, i ovogodišnja turistička sezona u Nacionalnom parku Una izuzetno je uspješna s obzirom na to da je do kraja septembra zabilježeno 117.000 turista koji su posjetili ovaj lokalitet, što je za 17 procenata više u odnosu na isti period protekle godine.

Ovo je potvrdio direktor parka Amarildo Mulić, koji je istakao kako je broj turističkih posjeta svake godine u porastu.

"Počeli smo prije osam godina sa skromnom posjetom od svega 2.000 turista, a danas smo dogurali do respektabilnih brojki. To je još jedan dokaz da se turizam razvija na ovim prostorima i da imamo šta da ponudimo posjetiocima", istakao je Mulić i dodao kako je ovakav uspjeh postignut uprkos teškim okolnostima i migrantskoj krizi, za koju se pretpostavljalo kako će pokvariti turističku sezonu.

Mulić ističe i kako su izostala kapitalna ulaganja u infrastrukturu i druge turističke sadržaje koje su očekivali s viših razina vlasti.

"Naša primarna zadaća je zaštita, očuvanje i promocija prirodnih i drugih vrijednosti na području NP Una i mi smo nosioci prestižnog međunarodnog certifikata za održivi turizam, jedini u BiH", rekao je Mulić.

Prema njegovim riječima, planovi za naredni period vezani su za uređenje i asfaltiranje prilaznog puta do Štrbačkog buka, jedne od najposjećenijih lokacija.

"Vlada FBiH je ranije osigurala milion maraka za ovaj projekat, ali su administrativne procedura usporile realizaciju cijelog projekta", kazao je Mulić.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.