Najavljujemo novi Festival za ekologiju i mir "Djeca su čuvari planete i svijeta"

17.06.2023 12:00

Višestruko nagrađeni Festival za ekologiju i mir "Djeca su čuvari planete i svijeta" će se održati drugi put zaredom u Zenici, 17.6.2023.godine s početkom u 12h na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta, u organizaciji Vrtića "Abakus", Centra za edukaciju, afirmaciju i informisanje "Abakus plus" i Bosanskog narodnog pozorišta, a u partnerstvu sa kompanijom Eko-život i fondacijom Fridrich Ebert Stiftung - Dijalog za jugoistočnu Evropu.

Vrtić "Abakus" je za 14 godina rada organizirao preko 50 kulturno-javnih manifestacija. Prošlogodišnji Festival za ekologiju i mir "Djeca su čuvari planete i svijeta" osvojio je najprestižnije priznanje za edukatore u Bosni i Hercegovini, "Nagradu za najinovativnije odgajateljice u 2022. godini", COI Step by step, što nas čini direktnim aplikantima i za prestižnu svjetsku nagradu Global Teacher Prize. Naša originalna autorska ekološka predstava "Kad se male ruke slože", kao dio sadržaja Festivala, nagrađena je sa tri nagrade na Smotri dramskog stvaralaštva vrtića i škola ZDK: Nagradom za kolektivnu igru, Nagradom za partnersku igru, te glavnom Nagradom za najbolju predstavu takmičenja u cjelini.

Riječ je o velikoj manifestaciji sa 200 učesnika i oko 500 očekivanih gostiju na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Među učesnicima su: djeca uzrasta od 10 mjeseci do 12 godina, roditelji, odgajatelji, stručnjaci, umjetnici i studenti, te djeca i mladi koji su gosti u programu.

Specifični cilj manifestacije jeste jačanje svijesti o važnosti očuvanja planete Zemlje i očuvanja mira u svijetu, a opći cilj manifestacije je poticanje, razvijanje i promoviranje nadarenosti i talenata djece rane, predškolske i školske dobi, te jačanje samopouzdanja djece.

Program koji pripremamo za novi Festival sadrži novu autorsku ekološku predstavu "Ko planetu voli, smeće skupi i razdvoji", druge tačke sa kojima ćemo ukazati na važnost očuvanja planete Zemlje, izložbu didaktičkih igračaka od recikliranih materijala, a recitacijama, pjesmama, igrokazima i plesovima ćemo predstaviti mnoge zemlje svijeta i taj način ćemo ukazati na to da su različitosti bogatstvo, a ne razlog za sukob, te poslati poruku mira.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.