x

Najbolje vježbe za vaše mališane

U četvrtom mjesecu vježbe stimulacije mogu biti malo intenzivnije.

Rana stimulacija beba vrlo je važna za njihov normalan rast i razvoj. Zbog toga bi roditelji trebali svakodnevno, od prvog dana, raditi sa svojom djecom. U četvrtom mjesecu vježbe stimulacije mogu biti malo intenzivnije. Predlažemo vam tri zanimljive vježbe:


Dvije minute

1. Dijete leži na leđima, a majka u rukama drži po jednu zvečku crvene ili žute boje. Dijete hvata za lijevu i desnu ruku, a majka zvečke udaljava i približava, a zatim ih ukršta, sve u horizontalni položaj.

Ova vježba izvodi se s obje ruke istovremeno u vidnom polju djeteta, u postupku naprijed - nazad, gore - dolje i ukrug. Dijete treba obje vježbe pratiti istovremeno. Vježbu izvodite uz govor, pjevanje i osmijeh. Vježba traje jednu do dvije minute.


Drži glavu uspravno

2. Iz ležećeg položaja majka uzima dijete za dlanove, kao da se s njim rukuje s dvije ruke i postepeno ga podiže u sjedeći stav. Dijete pri tome glavu drži uspravno.

3. Između obroka kada je dijete budno, postavite ga na leđa i stanite iza djeteta. Zovite ga imenom, pomičući se lijevo - desno, praveći što manji ugao u odnosu na dijete. Cilj ove vježbe je da ugao kretanja majke bude što manji u odnosu na ravan djeteta.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.