x

Najbolji trikovi da odledite bravu na autu

Potrebno je samo malo vode da se brava zamrzne, pa da ujutro ne možete da uđete u svoj automobil.

To može da se desi ako vam je auto bio napolju cijele noći ili ste ga oprali neposredno prije pada temperature. Ukoliko pri ruci nemate specijalno sredstvo za odleđivanje, ovo trikovi vam mogu biti od pomoći.

Sredstvo za dezinfekciju ruku

Mnogi od nas, posebno žene, nose u torbi bočicu sa gelom za dezinfekciju ruku. Ono može da vam pomogne da se izvučete iz situacije sa zaleđenom bravom. Jedinjenja u sredstvu za dezinfekciju ruku koji uništavaju mikrobe, takođe smanjuju tačku smrzavanja vode i mogu da otope led unutar brave u roku od nekoliko sekundi.

Da biste odmrzli bravu jednostavno premažite ključ sa sredstvom za čišćenje ruku i lagano ubacite ključ u bravu ali nemojte da forsirate pritisak. Posljednje što želite je da slomite ključ ili da vam ostane slomljen u bravi. Dakle, ako vidite da ključ neće da uđe u bravu, lagano ga gurajte, navodi "Firestone Complete Autocare".

Ako ste uspjeli da ga ubacite u bravu, ostavite ga 30 sekundi u bravi da alkohol odradi svoj posao. Nakon toga probajte da okrente ključ i otvorite vrata.

WD-40

Ukoliko nemate specijalno sredstvo za odmrzavanje, neki ljudi koriste WD-40 tako što ga naprskaju direktno na bravu. Prema njihovom iskustvu WD-40 ima sličan efekat kao sredstvo za odmrzavanje, a pored toga sprječava da se brava ponovo smrzne, navodi "Express".

Zagrijavanje ključa i ostali trikovi

Možete da zagrijete ključ upaljačem ili šibicom, ali vodite računa da ključ ne bude vreo već samo topao na dodir i pazite dok grijete ključ da plamen ne bude blizu ključa da ne bi oštetio plastični dio ključa i elektroniku u njemu.

Druga opcija je da uzmete iz kuće slamčicu, da je skratite, stavite preko brave i da duvate topao vazduh u cilindar. Treći način je moguć samo ako vam je auto u dvorištu i možete da dovučete produžni kabl kako bi uključili fen za kosu i sa njim odledili bravu.

Takođe, pokušajte da pritisnete vrata. Pritisak bi trebalo da razbije led koji se nahvatao oko vrata i da vam omogući njihovo otvaranje.

Nikada ne koristite toplu vodu

Vrela voda će odmrznuti bravu u tom trenutku ali to je nije baš najbolje rješenje.

Ona zapravo može da ošteti bravu i elektronski mehanizam u njoj, a oštetiće i plastične dijelove na vratima. Osim toga, kada se bude ohladila opet će da vam zamrzne bravu, piše "Telegraf.rs".


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.