x

smjena na vrhu

Najbrži produkcijski SUV sada je Bentley Bentayga Speed

Lamborghini Urus više nije najbrži produkcijski SUV, jer je na njegovo mjesto stigao Bentley Bentayga Speed koji će publika premijerno vidjeti na Sajmu automobila u Ženevi.

Uz konstataciju da automobilskim entuzijastima širom svijeta i dalje nije jasno zašto bi nekome trebao "full-size" SUV koji razvija 300 km/h, Bentley je predstavio najnoviju varijaciju na temu modela Bentayga, a iza dodatka Speed krije se superbrzi SUV zbog kojeg Lamborghinijev Urus (za dlaku) više ne nosi titulu najbržeg produkcijskog SUV-a.

I dok Urus koji pokreće 4-litarski biturbo V8 motor sa 650 konjskih snaga razvija "samo" 305 km/h, u britanskoj automobilskoj kompaniji tvrde da Bentayga Speed stiže do 306 km/h, što ih stavlja na vrh klase, dok u Lamborghiniju ne odluče da naprave Urus s oznakom SVJ.

Najveća zasluga za spomenutih 306 km/h (i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 3,9 sekundi) krije se ispod prednjeg poklopca "Speedy" Bentayge. Rekalibriran 6-litarski W12 motor potpomognut s dva turbopunjača u ovom slučaju umjesto dosadašnjih 608 raspolaže sa 635 konjskih snaga.

Vrijednost najvećeg obrtnog momenta i dalje je 900 Nm, a za prijenos snage na obje osovine zadužen je dorađeni 8-stepeni automatski mjenjač. U Bentleyu su adekvatno rekalibrirali i postojeće radne programe i adaptivni ovjes, u nastojanju da vozaču "tenka" na posebnim 22-inčnim felgama osiguraju lakši život na zavojitim cestama.

Karbonsko-keramičke kočnice ostaju na podužoj listi opcione opreme, a cijena će biti poznata nakon ženevske premijere.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.