x

Najbrži slijepi BH sprinter na Svjetskom juniorskom para atletskom prvenstvu!

U četvrtak počinje Juniorsko para atletsko prvenstvo i trajat će četiri dana 01.-04.08.2019 u Švicarskoj - Nottwil. Na istom prvenstvu BiH će imati po prvi put svog učesnika. Naš paraatletičar Omar Bojčić, sa svojim vodićem Trle Muhamedom, će uzeti učešće u diciplini 100m u kategoriji T11 (potpuno sljepilo).

Naša delegacija otputovala je u subotu na Svjetsko juniorsko para atletsko prvenstvo, gdje su danas odradili prvi oficijalni trening, u jednom od najvećih centara u svijetu za paraplegiju „Swiss Paraplegic Centre Nottwil“.

„Nastup našeg sprintera po rasporedu je u petak, a dotad ćemo raditi na brušenju forme i pokušati izvršiti adaptaciju što je više moguće. Drago nam je da smo uspjeli doći na ovo prvenstvo, iz više razloga, a najveći je taj što pišemo historiju BH para atletike, što razbijamo stereotip da invalidne osobe u BiH nemaju dobru budućnost, što širimo poznanstva/konekcije s kojima unapređujemo naš rad, i u konačnici što je ovo odskočna daska za našeg Omara jer će ovo uveliko promijeniti njegov život“, istako je trener Elmir Ćerimagić.


U BiH ima veliki broj osoba sa nekom vrstom invaliditeta, među njima je oko 550 osoba sa sljepilom. Svi bi oni trebali biti ravnopravni među nama ostalima, međutim to nije tako, jer im je uveliko otežan put da imaju koliko toliko normalan život. Omar Bojčić je pokazatelj da i u invalidnim osobama ima potencijala, zahvaljujući njemu u Nottwil-u se viori naša zastava, a i u budućnosti će se vioriti na mnogo većim sportskim manifestacijama, s toga ne gurajmo ove osobe na margine, već ih gurajmo u njihovim potencijalima i tako ćemo svi zajedno kao društvo rasti.


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.