x

Najčudnije metode odgoja djece u svijetu

Iako ne postoji recept za odgajanje djece, istraživanja su pokazala kako mnogo toga ovisi o samim roditeljima, odnosno vrijednostima koje im usade u najranijoj dobi.

Stoga, nimalo ne čudi da mnogi roditelji koriste određene metode kako bi dijete postalo uspješna i sretna odrasla osoba.

Kako donosi Daily News, postoje smjernice kojih se roditelji vole pridržavati, a one zavise o različitim kulturama, pa se tako roditeljski stilovi mogu značajno razlikovati od jednog dijela svijeta do drugog.

U nastavku vam zato donosimo neke od najčudnijih metoda odgoja djece u svijetu.

U Japanu djeca od rođenja spavaju u svojoj sobi

U mnogim zemljama svijeta roditelji vode računa o tome kako slučajno ne bi razmazili svoju djecu, pogotovo na istoku.

Tako u Japanu ne postoji praksa da roditelji spavaju u istoj sobi, a još manje u istom krevetu s djetetom. Od samog rođenja stavljaju ih u odvojenu sobu, a dolaze im samo kad plaču kako bi ih utješili.

Naime, Japanci vjeruju da je djetetu dovoljno osigurati sve što mu je potrebno, ali mu svejedno omogućiti da razvija samopouzdanje i nezavisnost. Osim toga, u Japanu je pravilo da se djecu ne ljubi i ne mazi ako su starija od sedam godina jer smatraju da bi ih tako mogli previše razmaziti, a njima je disciplina jedna od najvažnijih stvari u roditeljstvu.

U Kini odvikavaju djecu od pelena ubrzo nakon rođenja

Dok se u većini zemalja u svijetu djeca odviknu od pelena u dobi od dvije do tri godine, u Kini je situacija nešto drugačija.

Naime, tamo roditelji odvikavaju djecu od pelena i uče ih na samostalno obavljanje nužde već s nekoliko mjeseci.

Možda zvuči suludo, ali kineska djeca su često ''trenirana'' da obave nuždu kad začuju specifičan zvižduk, a to se u pravilu događa već od šestog do najkasnije devetog mjeseca života.


U Finskoj je igra bitnija od škole

Djeca u Finskoj u školu kreću tek kad napune sedam godina jer se vjeruje kako su prije toga premlada za obrazovanje. Finci smatraju kako je igra bitnija za dječji razvoj od edukacije i učenja. Čak i dok su u školi, dobar dio fokusa je na igranju s vršnjacima, nemaju testove, a tokom većine programa baziraju se na umjetničkim aktivnostima poput slikanja, pjevanja i plesanja.

Danske bebe čekaju ispred restorana dok roditelji jedu

U Danskoj se svjež vazduh smatra esencijalnim za malu djecu.

To u ovoj zemlji ide do te mjere da bebe ostaju spavati vani u kolicima, dok su njihovi roditelji na ručku u restoranima ili obavljaju kupovinu po šoping centrima.


U Švedskoj su djeca i roditelji ravnopravni

Dok ovo nije slučaj kod većine ostalih zemalja u svijetu, u Švedskoj se vjeruje kako su djeca i roditelji jednaki, odnosno imaju jednaka prava u porodici.

To znači kako ih se, ne samo podržava, već ohrabruje da imaju vlastito mišljenje, pa i da se protive roditeljskom ako za to imaju dobre argumente.

Na ostrvlju Polinezije djeca brinu o braći i sestrama

Na ostrvlju Polinezije, odrasli brinu od djeci dok su dojenčad, ali čim počnu samostalno hodati, brigu o njima preuzimaju druga djeca, najčešće njihova starija braća i sestre.

Sve to rezultira ranijim sazrijevanjem i osamostaljivanjem, pa su takva djeca obično naprednija. Oni vjeruju da mališani mlađi od pet godina mogu sami umiriti bebu, što im navodno daje više samopouzdanja i nezavisnosti, a ujedno pomažu roditeljima.


(Index)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.