x

Najiščekivaniji automobilski noviteti za 2021. godinu

Iza nas je teška automobilska godina, zbog svih problema u sprezi sa pandemijom virusa korona, ali i silnih pritisaka na industriju zbog elektrifikacije i emisionih normi.

No, u ovoj godini nas ipak očekuje niz vrlo bitnih i interesantnih noviteta. Tako ćemo tokom 2021. godine imati priliku da se upoznamo sa dugo najavljivanim BMW-om i4, modelom od kog Bavarci imaju velika očekivanja. U suštini radi se o Seriji 4 Gran Coupe u električnom izdanju, i fantastičnim performansama. Ipak, domet je ključna stvar kod EV modela, a BMW je već naveo brojku od 500 km…

Citroen C5 je definitivno jedan od automobila koje iščekujemo sa velikim uzbuđenjem. Francuska marka se konačno vraća u D segment, ali videćemo na koji način. I ovdje će biti primijenjena elektrifikacija, ali će baterijska varijanta C5 zapravo biti plug-in hibrid. U suštini, Citroen očekuje jak uspjeh nove generacije limuzine u Kini, a prema prvim informacijama debi ovog modela trebalo bi da se odigra sljedeće godine u aprilu na Salonu automobila u Šangaju.

Sljedeće godine trebalo bi da vidimo i novi SUV koji priprema Dacia. Rumuni planiraju da on bude sedmosjed i da tako zamijeni modele Lodgy i Logan MCV, čija prodaja nije na očekivanom nivou već neko vrijeme. Budući SUV biće pozicioniran iznad Dustera i biće dugačak oko 4,5 m. Trebalo bi da bude postavljen na CMF-B platformu, kao i nova generacija Sandera odnosno Logana.

DS4 je još jedan model iz Francuske koji će imati debi ove godine. Ovaj automobil ulazi u vrlo konkurentan C segment da se upusti u borbu sa njemačkim premijum adutima. DS je već najavio pravu malu tehnološku revoluciju sa novim modelom.

Hyundai je riješio da uveća svoju SUV gamu u Evropi. Ove godine stići će Bayon, koji će biti pozicioniran niže u odnosu na Konu. U suštini, biće to neka vrsta "i20 na štulama". Pomalo čudan naziv Bayon, potiče od gradića Bayonne na jugozapadu Francuske, u Pirinejima.


Još jedan novitet iz Južne Koreje jeste Ioniq 5, odnosno prvi član nove EV familije modela u Hyundaiju. Ovaj model postavljen je na E-GMP platformu, i prema nedavno procurjelim informacijama Ioniq 5 First Edition raspolagaće sa ukupno 313 ks, dok će maksimalan domet iznositi 450 km prema WLTP protokolu. Sprint do 100 km/h obavlja se za svega 5,2 s.

Ove godine i Maserati kreće u pravu ofanzivu. Model za koji Italijani vjeruju da bi mogao biti pravi prodajni hit jeste Grecale. Krosover je dobio ime po vjetrovima koji "haraju" Jadranskim morem, a u ponudi Maseratija će zauzimati poziciju ispod dosadašnjeg modela Levante. Grecale će deliti takozvanu "Giorgio" platformu sa Alfinim Stelvijom, a oba modela će se proizvoditi u istoj fabrici u Italiji.

Tokom 2021. godine vidjećemo i novu generaciju Mercedesove C klase. Očekuje se da se primjeni stil koji smo vidjeli kod nove S klase, sa velikim transplantom tehnologije. Biće veoma zanimljivo vidjeti kakva će biti ponuda što se tiče motora, zna se da će tu biti niz raznih hibridnih izvedbi, ali je teško očekivati da dizel izostane iz portfolija.

Još jedan novitet o kom se mnogo i često govori jeste nova generacija Opel Astre. Iza nje je teška godina, ali ovaj model konačno napušta GM gene i prelazi na PSA tehnologiju.

Ove godine vidjećemo i Astrinog rođenog brata – novi Peugeot 308. Premijera francuskog hečbeka je predviđena za kraj 2021. godine, a od elektrifikacije biće samo plug-in hibridne verzije. Kruna ponude biće performantna PSE varijanta.


Nissan više nije koncentrisan na Evropu, ali to ne znači da ne želi svoj dio kolača sa novim izdanjem modela Qashqai. Nadolazeći japanski SUV odreći će se dizel motora, a umjesto njih kupci će moći da odaberu napredne plug-in hibridne sklopove.

Prošle godine Renault je prikazao konceptualni Megane eVision, dok se ove očekuje premijera serijskog izdanja. Pomenuti eVision je više krosover, odnosno ne radi se o klasičnom hečbeku.

Postavljen je na CMF-EV platformu i Francuzi ga vide kao direktnog konkurenta za Volkswagenov ID.3.

Borba u B segmentu će se dodatno zaoštriti sa dolaskom nove generacije Fabije. Škoda je dobila naređenje od matičnog Volkswagena da se snažnije suprotstavi konkurenciji iz Francuske, Japana i Koreje.

Za kraj, prava automobilska poslastica – Toyota GT86. Nakon potvrde da novi Subaru Brz neće biti u ponudi u Evropi, ostaje nam da čekamo blizanca iz Toyote. Automobili će imati isti pogonski sklop, ali će dizajn naravno biti drugačiji. Kod GT86 se očekuje snažan uticaj stila koji smo već vidjeli kod aktuelne generacije Supre.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Ova toyota mi je bas exktra, izgleda mocno, ako budu imali u autorentu rado bih je probao.