x

Najjednostavniji recept za domaći višnjevac

Rakija, višnje i šećer osnovni su sastojci ovog tekućeg užitka, a poneki majstori stavljaju med i vaniliju u omjerima koji okusu višnje ipak osiguravaju dominaciju.

Ljupka tamnocrvena višnja potiče iz Sjeverne Indije i Irana, a popularna je od davnih vremena. Višnje su poznate po svojim brojnim ljekovitim svojstvima i antioksidativnom djelovanju. Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin. Tamnocrveni plodovi višnje sadrže značajnu količinu vitamina C, važnog za imunitet i odbranu organizma od oboljenja. Sadrže i gvožđe, kalijum, cink, bakar i mangan.

Višnje možete iskoristiti za pripremu poslastica, kompota, sirupa za razrjeđivanje, ali i ukusnog višnjevca. Liker od višanja jako je, slatko i aromatično piće koje je jednostavno napraviti. Najbolji gutljaji nastaju u kućnoj radinosti. Iskustvo pravljenja ovog božanstvenog napitka prenosi se u porodicama s koljena na koljeno. Rakija, višnje i šećer osnovni su sastojci ovog tekućeg užitka, a poneki majstori stavljaju med i vaniliju u omjerima koji okusu višnje ipak osiguravaju dominaciju.

LIKER

Sastojci: - 1 kg višanja

- 1 kg šećera

- 1 litra rakije (preporučuje se lozovača, ali nećete pogriješiti ni sa dobrom domaćom šljivovicom)

Priprema:

Višnje operite i uklonite peteljke i lišće. Zatim na dno veće tegle poslažite red višanja. Potom preko njih posipajte šećer u debljem sloju. Preko sloja šećera ponovno poslažite red višanja, pa red šećera. Ponavljajte postupak sve dok tegla nije napunjena gotovo do vrha. Zatim dodajte rakiju. Teglu s višnjama, šećerom i rakijom odložite na sunčano mjesto gdje treba da stoji 40 dana. Povremeno promućkajte teglu da bi se šećer ravnomjerno topio. Nakon 40 dana tečnost procijedite kroz gazu i sipajte u staklene flaše.

Ljekovita svojstva višnje

- hrani i štiti mozak

- smanjuje rizik od dijabetesa

- pomaže kod bubrežnih smetnji

- pogoduje probavnom sistemu

- potpomaže kod mršavljenja

- poboljšava san

- smanjuje rizik od srčanih bolesti

- pomaže kod upala mokraćnih kanala


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.