x

Najmanji "grad" u Italiji: Mjesto za odmor na prekrasnoj obali koje turisti zaobilaze

Unatoč svemu, ovdje nema hordi turista ni gužvi čak ni u sezoni. Autentično, slatko, mediteransko – i mirno...

Atrani je mjestašce na talijanskoj Amalfijskoj obali za koje većina nikad nije čula. No, samo jedan pogled na njega dovoljan je da se čovjek zapita: kako to?

Potpuno netipičan izgled mjesta trebao bi već biti na naslovnicama i popisima najljepših plaža, ali Atrani se uspješno sakrio u sjeni poznatijih gradova u okolici kao što su Salerno, Amalfi ili Napulj…

Malo ribarsko selo ima manje od tisuću stanovnika i lice koje, jednom kad vidite, nikad ne zaboravljate. Nad njim se nadvijaju dva oštra klifa, a iznad plaže se nalaze most i hrpa šarenih kućica s malom utvrdom na samom rubu.


Uske uličice i mala površina uspjele su udomiti i stanovnike i nekoliko trgova s fontanama, i stare barokne crkvice iz srednjeg vijeka, i utvrdu Torre dello Ziro… Zovu ga najmanjim gradom Italije, premda tehnički ne spada u kategoriju grada. No, barem zvuči šarmantno.

A strme litice skrivaju i dvije špilje: jednu zvanu „Masaniellova kuća“, prema čovjeku koji se ovdje navodno skrivao od napuljske vojske, a drugu „Špilja svetaca“ koja čuva stare freske u bizantskom stilu iz 12. stoljeća.


Samo mjesto ima pomalo „chabby chic“ izgled, što mu daje posebnu dozu atraktivnosti. Povijest ovdje seže do samih početaka nove ere, kada su u slavnoj erupciji Vezuva 79. godine uništeni rimski gradovi u blizini.

Unatoč svemu, ovdje nema hordi turista ni gužvi čak ni u sezoni. Autentično, slatko, mediteransko – i mirno. Neka tako i ostane, pa ako ga već „bukirate“ za odmor, nemojte nikome reći.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.