x

Najpopularniji američki kamionet dobio električnu verziju

Ford je predstavio električni F-150 Lightning sa početnom cijenom ispod 40.000 dolara.

Ford je objavio fotografije i tehničke detalje električne verzije najprodavanijeg kamioneta SAD.

Kako kažu u američkom proizvođaču, F-150 Lightning će se prodavati po cijeni od 39.974 dolara, bez uračunatih državnih subvencija.

Toliko iznosi početna maloprodajna cijena za bazični model, dok će najskuplje, bogato opremljene verzije koštati i do 90.000 dolara.

Ukoliko se uračunaju federalne subvencije od 7.500 dolara, najjeftiniji F-150 na struju moći će da se nabavi za manje od 32.500 dolara.

Ford je saopštio da potencijalni kupci već sad mogu da rezervišu svoj primjerak ukoliko uplate depozit od 100 dolara.

F-150 Lightning može da se naruči u opcijama sa standardnim i produženim radijusom kretanja.


Prva verzija omogućava autonomiju u vožnji do 370 km, prema konzervativnom EPA standardu.

Pogonski sistem sastoji se od dva elektromotora sa ukupno 432 KS (318 kW), dok maksimalni obrtni moment iznosi 1.050 Nm. Snaga se prenosi na sva četiri točka.

Varijanta s produženim radijusom kretanja također ima dva elektromotora ukupne snage 571 KS (420 kW). Maksimalni obrtni moment je identičan kao kod prethodne verzije, a autonomija u vožnji iznosi 482 km.

Ford se pohvalio da model produženim radijusom kretanja i jačim motorima ubrzava 0-96 km/h (0-60 milja na sat) za samo 4,4 s.

U verziji sa standardnim paketom baterija, F-150 Lightning se može naručiti s opcionim kućnim punjačem od 48 A uz čiju pomoć se baterija puni 15-100% kapaciteta za oko 10 sati.

Verzija sa produženom autonomijom ima mogućnost dopune na punjaču od 80 A, a proces punjenja baterije 15-100% trajaće oko osam sati.


Ukoliko se puni na brzom punjaču snage 150 kW, baterija se od 15 do 80 odsto kapaciteta napuni za 41 minut.

Ford je omogućio vlasnicima F-150 Lightning da električnu energiju uskladištenu u bateriji vozila koriste za napajanje uređaja u domaćinstvu, u slučaju neplaniranog nestanka struje.

Jedna od prednosti električnih vozila u odnosu na modele sa SUS motorima je i posjedovanje dva prtljažnika.

Naime, motorski prostor ispod haube je oslobođen složenog benzinskog ili dizelskog pogonskog sklopa, pa je kupcima na raspolaganju dodatni prtljažnik, pored onog standardnog pozadi.

Kod kamioneta ova karakteristika električnih vozila još više dolazi do izražaja, s obzirom na to da je pozadi otvoren teretni prostor, pa prednji prtljažnik i te kako dobro dođe.

A u Fordu F-150 Lightning prednji prtljažni prostor je zaista izdašan i dostiže čak 400 litara.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.