x

Najsjeverniji švedski grad koji će uskoro "propasti“ u zemlju

Stalna proširenja rudnika destabilizirala su zemlju iznad njega, a stručnjaci pretpostavljaju da će grad "propasti“ u sljedećih nekoliko desetljeća.

Kiruna na sjeveru Švedske omiljeno je turističko odredište za putnike koji u zimsko vrijeme žele svjedočiti veličanstvenosti polarne svjetlosti, a u ljetnim mjesecima ponoćnog sunca. Ovaj gradić u Laponiji dom je za nešto više od 18.000 stanovnika koji su mahom zaposleni u rudniku željezne rude.

Štoviše, Kiruna se ponosi s najvećim podzemnim rudnikom željezne rude, koji se nalazi 1365 metara ispod zemlje, a koji dnevno proizvodi dovoljno materijala da se izgradi 40.000 automobila ili 6 Eiffelovih tornjeva. Drugim riječima, ovdje se proizvodi 90 posto sve europske željezne rude.

Stalna proširenja rudnika destabilizirala su zemlju iznad njega, a stručnjaci pretpostavljaju da će grad "propasti“ u sljedećih nekoliko desetljeća. S obzirom na to da je rudnik važan ekonomski čimbenik za ovo područje, uprava je donijela radikalnu odluku o preseljenju centra grada otprilike tri kilometara istočno.

Neke će građevine biti srušene i ponovo izgrađene, a druge će biti preseljene zajedno s temeljem. Ovaj neobičan pothvat privlači pažnju turista već neko vrijeme, a vrijedan je dvije milijarde dolara.

Novi izgled projektira tvrtka White Arkitekter AB iz Stocholma i Ghilardi + Hellsten Arkitekter iz Osla u suradnji s istraživačima sa sveučilišta iz Luleå and Delfta, a cilj im je izgraditi ekološki održiv grad s gušćom jezgrom u kojem će stanovništvo više koristiti javni prijevoz nego vlastite automobile.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.