x

širenje ponude

Najsnažniji i najbrži Audi Q8 pokreće benzinski motor

Nakon dizelske uvertire modela Q8 Audi je za kupce u Evropi pripremio i adekvatnu turbobenzinsku alternativu.

Iza oznake 55 TFSI krije se trenutno najsnažniji i najbrži Audi Q8 koji pokreće trolitarski turbobenzinski V6 motor s direktnim ubrizgavanjem goriva u koji je "ugurano" 340 konjskih snaga i 500 Nm najvećeg obrtnog momenta. Za prijenos snage na obje osovine (quattro) zadužen je 8-stepeni automatski mjenjač.

Spomenute brojke dovoljne su da benzinski Q8 od 0 do 100 km/h stiže za 5,9 sekundi (0,4 sekunde brže od dizelskog modela 50 TDI čiji trolitarski V6 motor raspolaže s 286 KS) i razvije elektronski ograničenih 250 km/h.

Skoro pet metara dug konkurent modelima BMW-a (X6) i Mercedesa (GLE Coupe), čija bi sada besmislena brojčana oznaka u nekim prošlim vremenima predstavljala radnu zapreminu motora, postavljen je na 19-inčnim točkovima, opremljen fenomenalnom TFT kontrolnom tablom i bogatom standardnom opremom, zaključno s adaptivnim amortizerima.

Osnovna cijena za Q8 55 TFSI u Njemačkoj iznosi 76.300 eura, a prema svemu sudeći u Ingolstadtu će u dogledno vrijeme predstaviti i turbobenzinsku verziju kojom će Q8 pokucati na vrata Lamborghinijevom modelu Urus.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.