x

postavio nove rekorde

Najsnažniji Stelvio ostvario najbolja vremena na tri poznate britanske staze

Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio svoj je raskošan potencijal pokazao na stazama Silverstone, Donington Park i Brands Hatch.

U neprestanoj trci za najboljim vremenima na kružnim stazama u kategoriji produkcijskih automobila, očigledno, nisu pošteđeni ni SUV-ovi čiji koncept (zaključno s veličinom i tipom guma) sugeriše da nikad i neće sići s asfalta.

Kako god, u Alfa Romeu su u lov na rekorde na tri britanske kružne staze poslali svoj najsnažniji produkcijski SUV Stelvio Quadrifoglio kojim je upravljao trkač David Brise, a nakon ranije ostvarenog najboljeg vremena na njemačkoj stazi Nürburgring Nordschleife (07:51.7) Stelvio, koji na sebi nosi čuvenu djetelinu s četiri lista, najbolja vremena kruga sada ima i na poznatim britanskim stazama Silverstone, Donington Park i Brands Hatch.

S bukom i mehanikom koja nam se i dalje čini mnogo primjerenijom u kombinaciji s najsnažnijom i najbržom Giuliom Quadrifoglio, Stelvio je za zatvaranje kruga na stazi Silverstone potrošio dvije minute i 31,6 sekundi. Za Donington Park mu je trebala jedna minuta i 21,1 sekunda, a ostvareno vrijeme na stazi Brands Hatch u Indy konfiguraciji je 55,9 sekundi.

Podsjećanja radi, Stelvio Quadrifoglio pokreće 2,9-litarski V6 motor koji uz asistenciju dva turbopunjača razvija 510 konjskih snaga i 600 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno da 4,7 metara dug SUV od 0 do 100 km/h stiže za 3,8 sekundi i razvije 283 km/h.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.