x

NAJSRETNIJI LJUDI NA SVIJETU: IZA BOSANACA SU KINEZI, RUSI, CRNOGORCI…

Izvještaj o sreći u svijetu značajno je istraživanje stanja globalne sreće koje rangira 156 zemalja prema tome koliko se njihovi građani smatraju srećni. Prva na listi sretnih zemalja je Finska, a Bosna i Hercegovina se nalazi na 67. poziciji.

Srbija se našla na 43. mjestu, a Hrvatska na 47, dok su Crna Gora, Rusija, Albanija, Kina… iza Bosne i Hercegovine.

Naučnici vjeruju da postoje načini da svako od nas bude srećan, ali postavlja se pitanje: da li je za to potrebno preseljenje u drugu zemlju?

Ovaj izvještaj rangira više od 150 zemalja na temelju nekoliko faktora kao što su: realni BDP po glavi stanovnika, društvena podrška, zdrav životni vijek, sloboda donošenja odluka u životu, velikodušnost i percepcija korupcije. Najveći porast sreće zabilježen je u Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji. Afganistan je rangiran kao najnesrećnija nacija, a slijede ga Libanon, Zimbabve, Ruanda i Bocvana.

Kategorija osjećaja zadovoljstva sada je postala ključno mjerilo za praćenje uspješnosti zemalja i korporativnih mreža. Izvještaj stoga ima za cilj identifikovati ključne odrednice blagostanja za koje se očekuje da će pomoći zemljama u izradi politika usmjerenih na postizanje sretnijih društava.

Iskustva nekoliko zemalja potvrđuju da zemlje s višim BDP-om i većim dohotkom po stanovniku nisu nužno najsrećnije zemlje te da postoji veza između stanja sreće i vladavine prava.

Pandemija covida-19 pokazala je ključnu važnost povjerenja za ljudsko blagostanje. Broj smrtnih slučajeva od kovida-19 tokom 2020. i 2021. bio je znatno manji u onim zemljama s većim povjerenjem u javne institucije i gdje je nejednakost niža.

Kada organizacije, akademici ili vlade pokušavaju definisati napredak stvaranjem novog skupa pokazatelja, oni sve više uključuju mjerilo sreće, odnosno zadovoljstva. To odražava snažan javni apetit za ovu koncepciju napretka i sve veću dostupnost podataka o sreći.

Stoga nauka o sreći može mnogo ponuditi vladama u osmišljavanju boljih politika. Ali nikada im ne može reći kako se nositi s nejednakošću ili pitanjima dugoročne održivosti, prenosi N1.

(lifestyle.ba)


KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Bila sam povrijeđena i slomljena kada se prije 7 mjeseci dogodio veliki problem u mom braku, između mene i mog muža. toliko strašno da je iznio slučaj na sudu radi razvoda. rekao je da više nikada ne želi biti sa mnom i da me više ne voli. Pa se spakirao iz kuće i natjerao mene i moju djecu da prođemo kroz mnogo boli. Pokušao sam sve moguće načine da ga vratim, nakon mnogo moljakanja, ali sve bezuspješno. I potvrdio je da je donio odluku i da me više nikada ne želi vidjeti. I tako sam jedne večeri, vraćajući se s posla, srela svoju staru prijateljicu koja je tražila mog muža. Dakle, objasnila sam mu sve stvari, a on mi je rekao da je jedini način da vratim muža da odem kod čarobnjaka radi čarolije, jer je i njemu stvarno djelovala. Tako da nikad nisam vjerovao u magiju, ali nisam imao izbora nego poslušati njegov savjet. Zatim mi je dao adresu e-pošte čarača kojeg je posjetio. ([email protected]) I tako sam sljedećeg jutra poslala mail na adresu koju mi je dao, a čarobnjak me uvjerio da ću za tri dana dobiti muža. Kakva nevjerojatna izjava!! Nikad nisam vjerovao, pa je on razgovarao sa mnom i rekao mi sve što trebam učiniti. Onda me dva dana, tako iznenađujuće, nazvao moj muž koji me nije nazvao zadnjih 7 mjeseci da mi javi da se vraća. Tako nevjerojatna!! Tako se vratio isti dan, s puno ljubavi i radosti, i ispričao se za svoju grešku i za bol koju je nanio meni i mojoj djeci. Tada je od tog dana naša veza postala jača nego prije, uz pomoć kotača. Stoga ću vam savjetovati, ako imate problema, obratite se DR APATI, možete ga dobiti i na gmail: ([email protected]) ili putem whatsappa ili vibera na: (+66 81 302 8552).