x

Najveće na svijetu: Groblje aviona na površini većoj od dva Gola otoka

U pustinji Arizone na nekadašnjoj vojnoj pisti nalazi se više od četiri tisuće umirovljenih letjelica, a samo neke od njih dobivaju drugu šansu...

Davis-Monthan Air Force Base najveće je groblje aviona na svijetu i nalazi se pokraj Tucsona, grada u Arizoni. Pokriva oko 10.522 četvornih kilometara pustinje, a to što se nalazi u pustinji nikako nije slučajno. Naime, suhi zrak, bez vlage, pogoduje čuvanju zrakoplova. Kao odlagalište koristi se još od četrdesetih godina prošlog stoljeća, a 15 godina prije toga prostor je služio kao vojna pista.

Na groblju se nalazi više od četiri tisuće letjelica američkih zračnih snaga, mornarice, obalne straže, kao i agencija od velikog značaja, poput NASA-e. Ovisno o stanju u kojem se nalaze, letjelice se popravljaju ili recikliraju, čekaju dijelove, a mnoge od njih dobiju drugu šansu.

Na groblju aviona ima i pregršt primjeraka koji samo na prvi pogled dižu adrenalin istinskim ljubiteljima letjelica. Kao djeca u trgovini s igračkama, posjetitelji ushićeno upiru prstom u ogromne teretne avione, bombardere i "pile" kao što su A10 Thunderbolt i F-14 Tomcat te ostale jurilice koje su proslavili filmovi poput Top Guna.

U suradnji s muzejom Pima Air & Space svakog se tjedna organiziraju ture autobusima za posjetitelje kojima mogu prisustvovati samo stariji od 16 godina. Dobro je znati da se inače za turu treba najaviti barem 16 dana ranije kako bi bilo dovoljno vremena za provjeru posjetitelja. A dok ne rezervirate svoje mjesto, uživajte u našoj fotogaleriji...


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.