x

Najviše selo u Europi: Mjesto gdje se 6 mjeseci godišnje živi u izolaciji

Budući da je UNESCO stavio ovo selo pod svoju zaštitu, Ushguli je posljednjih godina postao i sve zanimljivija turistička atrakcija.

Ushguli je najviše trajno naseljeno selo u Europi. Smjestilo se u pokrajini Svaneti na sjeverozapadu Gruzije na visini od 2100 metara.

Život u podnožju planine Shkahare u sklopu Kavkaza traje bez prekida oko 2000 godina. I ne, nije lak. Ne samo da je Svaneti jedno od najizoliranijih mjesta u ovoj europskoj zemlji s lošom cestovnom infrastrukturom, već tu snijeg pada šest mjeseci u godini.

Zbog zimskih uvjeta do stanovništva Ushgulija teško se probiti gotovo pola godine. U selu, naime, živi oko 70 obitelji, odnosno oko 250 pojedinaca. Riječ je o ponosnim i ozbiljnim ljudima koji govore svanskim jezikom, a uglavnom zarađuju za život stočarstvom.

Budući da je UNESCO stavio ovo selo pod svoju zaštitu, Ushguli je posljednjih godina postao i sve zanimljivija turistička atrakcija. Selo ima Etnografski muzej, a posjetitelji u blizini mogu razgledati i kapelicu Lamaria, koja datira iz 12. stoljeća i prepuna je veličanstvenih fresaka.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.