x

Ostrvo Okinava

Najzdravije mjesto na svijetu

Tajna dugog i zdravog života je pronađena na ovom malom ostrvu kraj obale Japana. Okinava je dom za najmanje 450 ljudi koji imaju preko 100 godina.

Smatra se da je upravo ovo ostrvo najzdravije mjesto na svijetu, gdje je prosječni životni vijek žena 86, a muškaraca 78 godina. Ne samo da stanovnici ostrva žive dugo, već žive zdrav i sretan život.

Ostrvo je prepuno nevjerovatnih priča od kojih se ističe 96-godišnji Seikichi Uehara koji je, u njegovoj dobi, porazio tridesetogodišnjeg bivšeg prvaka svijeta u boksu, dok Nabi Kinjo, 105-godišnja žena, lovi i ubija otrovne zmije bez ikakvih problema.

Na ulicama Okinava možete vidjeti ljude koji imaju 90 – 100 godina na biciklima, ili kako vježbaju karate, plešu, šetaju po nekoliko kilometara dnevno, pa čak i rade na farmama.

Njihova tajna je dostupna svima i jako je jednostavna: paze šta jedu i imaju pozitivan stav prema životu. Koncept stresa je potpuni stranac na ovom ostrvu.

88-godišnji poljoprivrednik koji i dalje radi 11 sati dnevno kaže: "Jedva da sam ikada bio ljut. Uživam u životu jer sam sretan na poslu, a mislim da je to lijek za dug život."

Stara izreka popularna na ovom ostrvu savršeno prikazuje životnu filozofiju dugovječnih stanovnika Okinava: "U sedamdesetoj si još dijete, u osamdesetoj mlad. A ako vas pozovu iz raja u devedesetoj, recite im: Vratite se kad napunim stotu."

Prehrambene navike stanovnika Okinava svakako vrijedi spomenuti. Njihova prehrana se ne temelji na crvenom mesu, već uglavnom na riži, ribi i povrću. Nažalost, tajne sretnog i zdravog života koje posjeduje starija generacija ostrva mogle bi zauvijek nestati. Kao i u mnogim drugim zemljama, fast foodovi su preplavili ostrvo i odvlače mlađu generaciju od tradicionalne zdrave ishrane.


(Nezavisne.com)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.