x

NEVJEROVATNI PEJZAŽI

Namibija je dragulj Afrike

Zemlja čiji stanovnici žive u potpunom skladu sa prirodom


Nambija obiluje zanimljivim destinacijama.

Neke od najviših pješčanih dina na svijetu nalaze se u južnoafričkoj državi Nambiji, koja je poznata i po jedinoj pustinji na svijetu, u kojoj obitavaju veliki sisari, ali i po još mnogo čemu.


Zemlja koja posjetiocima nudi neke od gotovo nevjerovatnih pejzaža leži na obalama Atlantika. Kroz njenu teritoriju protiče i rijeka Fish, čiji je kanjon jedan od najvećih u cijelom svijetu.

Pet je oblasti u Namibiji u geografskom smislu i svaka od njih je interesantna na svoj način. Dvije od tih oblasti su pustinjske, prenosi Ona.rs.


Mada postoje podaci o ljudskim naseobinama još iz oko 25.000 godine prije naše ere, tek polovinom 19. vijeka su istraživači počeli u većem broju da posjećuju unutrašnjost ove afričke zemlje. Bilo je tu i kopača i lovaca na slonovaču, ali i misionara. Prethodno su zabilježene posjete dvojice evropskih moreplovaca, ali praktično sve do polovine 19. vijeka, ova zemlja nije bila naročito interesantna za

istraživanja.


Savršen sklad između prirode i stanovnika Namibije, vidljiv je skoro na svakom koraku. Gotovo polovinu ukupne površine zemlje zauzimaju kako nacionalni parkovi, tako i prirodni rezervati, podaci su sa sajta Visitnamibia.

Rezultat toga jeste bogatstvo živog svijeta, pa su neki od uobičajenih stanovnika ove južnoafričke zemlje slonovi, lavovi i nosorozi, ali i antilope, leopardi i druge životinje. Uz ružičaste flamingose, u vodama koje okružuju Namibiju slobodno plivaju foke, a na obali se mogu vidjeti i pelikani.


Adrenalinski zavisnici zaista mogu da uživaju prilikom posjete ovoj zemlji. Od vožnje po pustinjskim dinama, pecanja i skijanja, do trka izdržljivosti, ziplajna i planinarenja, sve su to aktivnosti koje će im biti na raspolaganju.


Najbolji način za povezivanje s prirodom je posjeta nekim od najfascinantnijih pejzaža, kojih u Namibiji ima pregršt.

Širom istočnog dijela zemlje, ali i na teritoriji Bocvane i Južnoafričke republike, proteže se pustinja Kalahari, poznata po Bušmanima koji u njoj žive.

Sa površinom od oko 50.000 kvadratnih kilometara, pustinja Namib je zaslužna za nastanak naziva ove zemlje. Naime, termin "namib" označava "ogromno", navodi Wikipedia.

Smatra se da je upravo pustinja, koja se proteže duž obala Altantskog okeana, najstarija u cijelom svijetu. U njoj se nalaze značajna nalazišta dijamanata, ali i soli i volframa.

Kanjon rijeke Fish najveći je kanjon na tlu Afrike, a drugi na svijetu po veličini, odmah nakon Velikog kanjona u Arizoni.

Često se regioni u kojima se nalaze rijeke Kavango i Zambezi karakterišu kao "namibijski raj močvarnih staništa". Upravo na tom području obitava i veliki broj ptica, pa ne čudi što je taj dio zemlje jedan od omiljenih za ljubitelje prirode.


Za oporavak endemske vrste znane kao crna impala najzaslužniji je Nacionalni park "Etosha", koji je ujedno i jedna od najznačajnijih turističkih atrakcija Namibije. Za nacionalni park je proglašen 1907. godine, a danas u njemu obitava čak više od 400 vrsta ptica, te 114 vrsta velikih i malih sisara, kao i mnoge vrste ribe i gmizavaca i drugih

životinja. Posebno je atraktivan crni, a odnedavno i bijeli nosorog, koji se u ovom nacionalnom parku može vidjeti.

Izvor: avaz.ba


KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.