x

brza priprema

Napravite rusku salatu bez koje je praznična trpeza mnogima nezamisliva

Praznična trpeza mnogima je nezamisliva bez ruske ili Olivierove salte. Teško ćete naići na osobu koja ne voli rusku salatu, jer je odličan dodatak glavnom jelu, a njenoj popularnosti doprinosi brzina pripreme.

Rusku salatu prvi je pripremio Lucien Olivier, ruski kuhar belgijskog porijekla, u restoranu Ermitaž u Moskvi 1860. godine. Vremenom je osnovni recept doživio izvjesne modifikacije, a većina osnovnih sastojaka zamijenjena je pristupačnijim i praktičnijim sastojcima.

Danas se ruska salata pravi od 150 gr kuhanog krompira, 150 gr kuhanog graška, 150 gr kuhane mrkve, dva kuhana jajeta, 150 gr kiselih krastavaca, majoneze, jednog limuna, a po želji možete dodati senf i piletinu ili suhomesnate proizvode.

Povrće skuhajte u slanoj vodi. Nakon što se ohladi prelijte ga sokom od jednog limuna i dodajte majonezu. Kuhana jaja i kisele krastavce isjecite na manje kockice i dodajte u smjesu. Dobro izmiještajte, a po želji dodajte senf i izrezanu piletinu ili suhomesnate proizvode. Salatu ostavite u frižider i servirajte hladnu.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.