sočno i ukusno
Napravite tres leches, desert koji će vas osvježiti bolje nego bilo koji drugi
Tri leće je sve popularniji kolač u slastičarnama, kafićima i restoranima. Njegovo porijeklo je iz Latinske Amerike, a u bukvalnom prijevodu "tres leches" znači tri mlijeka.
Ovaj kolač osvježit će vas bolje nego bilo koji drugi u ovim vrelim ljetnim danima. Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu tres leches:
6 jaja
100 gr šećera
200 gr brašna
pola praška za pecivo
vanilin šećer
Preljev:
500 ml slatkog vrhnja
300 ml kondenzovanog mlijeka
700 ml mlijeka
Preljev od karamele:
200 gr šećera
200 ml slatkog vrhnja
50 gr maslaca
Način pripreme:
U većoj posudi odvojite bjelanca od žumanaca. Umutite bjelance u čvrst snijeg. Postepeno dodajite šećer i vanilin šećer. Potom lagano dodajte žumanca i umutite mikserom.
U 200 grama brašna dodajte prašak za pecivo, promiješajte i dodajte u prethodno umućenu smjesu. U četvrtasti pleh istresite smjesu i ostavite da se peče. Pecite je na 180 stepeni nekih 20-ak minuta.
Kada se kora ispeče izbockajte je viljuškom. U tepsiju ulijte slatko vrhnje, vratite biskvit u tepsiju. Potom sve prelijte mlijekom i kondenzovanim mlijekom. Ostavite dok biskvit ne upije.
Za to vrijeme napravite preljev od karamela. U šerpu stavite malo vode i dodajte 200 gr šećera. Kuhajte dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Potom dodajte 200 ml slatkog vrhnja i 50 gr maslaca i miješajte dok se ne sjedine svi sastojci. Zatim ga prelijte preko biskvita i ostavite da se ohladi.
(Klix)
Podijeli komentar
Prijavi komentar
KOMENTARI
Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.