x

Nasukan u oceanu betona: Jedinstveno krstarenje koje nećete puno platiti

Whampoa je jedno od omiljenih mjesta za krstarenje trgovinama i restoranima u Hong Kongu, a neobična konstrukcija obol je nekoć najprometnijem brodogradilištu u Aziji...

Usidren u betonskom oceanu Hong Konga, trgovački centar Whampoa neobičan je prizor koji odražava pomorsku baštinu grada, ali omogućuje i dobru kupovinu.

Građevina u obliku broda smjestila se u Kowloonu na dokovima Whampoa, koji su nekoć bili jedno od najprometnijih brodogradilišta u cijeloj Aziji. Početkom 20. stoljeća zapošljavala su na tisuće ljudi koji su gradili neke od najvećih hongkonških brodova. Značaj brodogradilišta navukao je zlu sreću tijekom Drugog svjetskog rata, kada se ondje odigravala velika bombaške ofenziva i okupacija Japana.


Nakon bombardiranja brodogradilišta su nekoliko puta mijenjala vlasnike, sve dok 1985. nisu prešla u privatno vlasništvo. Ubrzo su niknuli stanovi, kao i osebujni trgovački centar. Sa svojih 360 metara duljine nasukao se na mjestu gdje je nekoć bilo pristanište i dio je većeg kompleksa koji se naziva Prekrasan svijet Whampoa.


U užurbanoj Whampoi ne nedostaje sadržaja. Više od 300 dućana, tematski park, teretana, kuglana, restorani i banka samo su neki od njih. Neobični trgovački centar nije rezerviran za elitu niti visoku modu nego dućane srednjeg ranga cijena.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.