x

Naučite dijete da savlada ljutnju

Roditelji, članovi porodice i svi drugi kojima je stalo, mogu dijete naučiti kako se nositi s osjećajima ljutnje bez upotrebe nasilja.

Svi možemo poduzeti korake kojima će se smanjiti agresivno ponašanje. No, roditeljima je pripala najvažnija uloga u smanjivanju nasilja, jer bi oni trebali odgajati svoju djecu u sigurnim domovima, s puno ljubavi.

Dakle, prvi i osnovni zadatak svakog roditelja jeste da djeci pruži svu ljubav i pažnju. Svakom je djetetu potreban blizak odnos s roditeljima, jer se samo u tom slučaju ono osjeća sigurno i zaštićeno.

Uz roditeljsku ljubav i pažnju dijete će razvijati i osjećaj povjerenja. Bez čvrstog oslonca na odraslu osobu, dijete može postati agresivno, tjeskobno i nesigurno.

Manja je vjerovatnost da će se kod djeteta javiti poremećaj u ponašanju ili delinkvencija ako se roditelji posvete djetetu i puno njime bave, pogotovo u ranim godinama razvoja.

Nije lako pokazivati ljubav djetetu cijelo vrijeme, a još je teže ako ste mlad, neiskusan ili samohrani roditelj. Zato, ako vam se biti roditelj čini preteškim i stresnim, porazgovarajte o tome s djetetovim pedijatrom, stručnim saradnikom u vrtiću ili školi.

Oni će vam dati savjet ili vas uputiti u roditeljsko savjetovalište (gdje se roditelji educiraju kako na pozitivne načine riješiti probleme nastale u odgajanju djece).

Važno

Važno je upamtiti da djeca imaju vlastitu ličnost i razum, te da njihovo osamostaljivanje ponekad kod roditelja stvara osjećaje ljutnje, frustracije ili razočaranja.

Budite strpljivi! Pogledajte situaciju kroz djetetove oči. Dajte sve od sebe da na djetetovo ponašanje ne reagirate na neprijateljski način.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.