x

Naučite zdravo kombinovati namirnice

Loše kombinacije hrane, poput pršuta i dinje te piletine u umaku od pavlake, otežavaju probavu, dok dobre tijelu obezbjeđuju važne vitamine i podstiču "topljenje" masti, tvrde nutricionisti.

Meso u umaku od pavlake ili s tjesteninom nije dobar izbor, a riža i mahunarke su odlična kombinacija za jači imunitet i gubitak kilograma. Neke namirnice nije dobro kombinovati jer poništavaju ljekovito djelovanje jedna drugoj. Ponekad mogu djelovati štetno, jednako kao što i neke kombinacije namirnica, kad ih jedemo u istom obroku, mogu imati još snažnije ljekovito djelovanje, napominju stručnjaci. Kako biste dobili najbolje od svake namirnice, evo nekoliko savjeta s čim da ih kombinujete.

Prženi tofu + smeđa riža, slanutak i crvena paprika

Mahunarke u kombinaciji s rižom stvaraju jači aminokiselinski sastav nego svaka namirnica posebno, pa u kombinaciji s tofuom dobijamo jak proteinski obrok, posebno za vegetarijance. Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza iz mahunarki.

Riba + blitva ili špinat

Riba je bogata selenom, A, D i E vitaminima topivim u mastima. Povrće sadrži beta karoten i vitamin A. Maslinovo ulje pospješuje iskoristivost vitamina topivih u mastima, koji sa selenom iz bijelog luka i ribe stvaraju još jači učinak.

Voda + sok od brusnice

Ova kombinacija sprečava nakupljanje streptokoka koji se "skrivaju" u usnoj šupljini te lijepe na površinu zuba. Između ostalog, sok od brusnice sprečava stvaranje plaka na zubima.

Jaja + sir

Dvoje jaja obezbjeđuje oko 20 odsto dnevnih potreba za vitaminom D, koji je neophodan za bolju apsorpciju kalcijuma iz sira. Vitamin D i kalcijum neophodni su za zdravlje i čvrstoću kostiju.

Meso + ruzmarin

Tokom roštiljanja i prženja mesa mogu se stvoriti štetni spojevi heterociklički amini (HCA), koji mogu povećati rizik od raka. Ruzmarin sadrži antioksidanse koji mogu spriječiti zadržavanje HCA tokom kuvanja.

Crveno vino, borovnica + bademi

Resveratrol iz crvenog vina i E vitamin iz badema djeluju sinergijski jače za očuvanje krvnih sudova i protiv zgrušavanja krvi. Osim u vinu, resveratrol se može pronaći i u borovnicama.

Crvena paprika + pasulj

Crni pasulj izvrstan je izvor željeza. Vitamin C iz crvenih papričica suprotstavlja se djelovanju fitata i tako olakšava organizmu pristup većem nivou željeza iz pasulja.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.