x

Naučnici otkrili razlog zbog čega vas partner nervira

Kada smo pod stresom fokusiramo se na negativne osobine partnera prije nego na pozitivne.

Upravo je to zaključak istraživanja objavljenog u magazinu Social Psychological and Personality Science. Prošle su studije pokazale kako "životni" stres može uticati na odnos s parternom ali na naše ponašanje. Ova ističe kako stresan život može uticati na to kako će partneri komunicirati i gledati jedan na drugog. Ali ova studija ističe jednu drugu stvar; stres može da utičati i na to što prvo primjetimo, poput toga da vas partner nervira, da krititikuje i da nema strpljenja.

"Otkrili smo da osobe koje stalno doživljavaju puno stresa izvan odnosa, poput problema na poslu, prije će primijetiti negativne stvari na partneru", navodi doktorka Lisa Nef.

Nef i kolege su pratili u studiju 79 heteroseksualnih partnera koji su tek vjenčani, ispunili su upitnik svake večeri 10 dana gdje su bilježili svoja ponašanja i partnerova. Prije studije su se izjasnili i o količini stresa u životu.


Saznali su da oni koji su nedavno prolazili kroz stresno razdoblje jesu i posebno svijesni svakodnevnih promena kod partnera u vidu negativnih ponašanja, a oni smatraju kako njihov partner unosi u odnos negativnost tokom tih 10 dana, ako se rezultati uporede s ispitanicima koji nisu pod stresom.

Novi parovi će se pre fokusirati na pozitivna ponašanja nego negativna kod partnera, ali to traje dok traje i faza "medenog mjeseca".


Čini se da jedan stresan dan nije uticao na to da se partner usmeri na negativne osobine kod partnera, otkriva istraživanje. Radi se o nakupljenom stresu koji će često uticati na promjenu smjera pažnje.

Za mnoge ljude su prošle godine bile jako teške a stres vezan za pandemiju i dalje je prisutan. Ako se partneri koji su pod stresom fokusiraju na negativne strane partnera, to će sigurno uticati na odnos.


(b92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.