x

Tvrdi član Savjeta IAAF

Nauka je rekla svoje: Caster Semenya je biološki muškarac!

Slučaj Caster Semenye koja zbog viška testosterona u krvi ima veliku prednostu u odnosu na ostale takmičarke nikako ne gubi na aktuelnosti. 

Semenye je neprikosnovena šampionka na 800 metara, ali je dobila zabranu nastupa u ženskoj konkurenciji jer ima više testosterona nego što pravila IAAF-a dozvoljavaju.

Član Savjeta IAAF-a i profesor beohemije, Jose Maria Odriazola, smatra da je riječ o veomo komplikovanoj temi te da je sa naučne strane Semenya biološki muškarac.

"Ovo nije pravilo protiv nje, već pravilo za sve. Jednostavno, niko ne dovodi u pitanje njenu ženstvenost, niti je svrstava u muški pol, ali sa naučne tačke - ona je biološki muškarac."

"Za žene je normalno da imaju do 2,5 nanomola testosterona po litru krvi, IAAF je gornju granicu povećao na pet nanomola po litru, dakle duplo više, a ona ima više i od toga. Semenya ima više testosterona od većine muškaraca", kazao je Odriozola.

Upravo iz tog razloga ona ima ogromnu prednost u odnosu na ostale takmičarke na srednjim i dugim prugama.

"Vještačko povećavanje nivoa testosterona i u muškoj konkurenciji je doping. To je hormon koji povećava snagu i izdržljivost. Sjetite se samo suza djevojaka koje su trčale sa Semenjom na Olimpijskim igrama u Riju."

"Plakale su jer su bile svjesne da joj ne mogu ništa. Razlika je ogromna, jednostavno - nije fer prema ostalim djevojkama, koje treniraju, vježbaju i trude se, a nemaju ama baš nikakve šanse da budu bolje od nje", rekao je Odriozola.

(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.