x

Neka vaše dijete ostane sposobno

Svako dijete rođeno je sposobno. Međutim, način na koji živi utiče da li dijete ostaje sposobno ili postaje nesposobno. Sve oblasti koje se bave izučavanjem djece dolaze do zaključka da djeci rapidno opadaju motorički parametri i time fizički bivaju ispod zadovoljavajućeg nivoa.

Eksperti Atletskog kluba Novi Grad Sarajevo, zajedno sa svojim eksternim saradnicima iz polja ortopedije, statistike i kineziologije organizuju četvrtu sezonu Quickie dječije atletske lige. Liga ima za cilj da djeci i roditeljima prezentuje atletiku kao veoma bitan sport, s čim pokušavaju kod djece nametnuti ispravan rast i razvoj kroz osnovne kretne aktivnosti kao što su trčanje, bacanje i skakanje! 

U prethodne tri sezone Quickie dječije atletske lige, a i kroz naše druge klubske aktivnosti, zaključili smo da nam sve više djece dolazi sa slabo usvojenim osnovnim kretnim elementima. Ta slaba motorna usvojensot povezuje se i sa drugim manjkavostima kao što su prekomjerna kilaža, deformiteti i slabe radne navike – ističu iz Kluba. 

Često se zapitamo zašto je to tako?

Najjednostavniji odgovor na ovo pitanje je taj, “djeca se sve manje igraju, a sve više borave u zatvorenom”. Svaka dječija igra u svojoj strukturi sadrži osnovne atletske elemenate, neke čak i do 90 odsto. Pošto nam se djeca sve manje igraju, samim tim sve manje trče, skaču i bacaju, to rezultira slabom usvojensoti tih elemanta i to dalje lančano vodi do gojaznost, deformiteta itd. 

VIDEO LINK: https://www.youtube.com/watch?v=XCS7AYDEsSQ  

Zato je slogan ovogodišnje Quickie dječije atletske lige “Nek vaše dijete ostane sposobno” s čim želimo da pošaljemo poruku vama roditeljima, da morate djelovati u pravcu da se vaše dijete što više igra i bavi sportom, jer je to jedini način da vaše dijete ostane sposobno. 

Pored toga što želimo da osvijestimo roditelje o važnosti bavljenja djece atletikom od pet do dvanaest godina, Quickie dječija atletska liga  ima za cilj  da kroz testiranja latentnih dječijih dimenzijalnosti pruži priliku da svako dijete, bez obzira bavi li se atletikom ili nekim drugim sportom, otkrije i iskaže svoje individualne kineziološke potencijale ili manjkavosti i da kroz povratnu informaciju od strane dijagnostičara počne na vrijeme raditi na svojim vrijednostima ili manjkavostima kako bi unaprijedio svoj talenat ili otklonio neki problem ukoliko ga ima. Više o ligi možete pročitati OVDJE. 

VIDEO LINK: https://www.youtube.com/watch?v=RU2AEhIC0z0&t=8s  

Prvo kolo je 27.06. u Centru Safet Zajko. Broj djece je ograničen na 200 učesnika, prijavite svoje dijete i omogućite mu slobodu kretanja.

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.