x

SPRIJEČITE ISUŠIVANJE

Nekoliko savjeta za njegu osjetljive bebine kože

Bebina koža je vrlo osjetljiva pa je važno da se prema njoj postupa pažljivo. Neke bebe imaju osjetljiviju kožu od drugih, što može uzrokovati svrab ili upalu.

Osjetljivost se javlja kada se ošteti sloj kože, što uzrokuje otpuštanje vlage. Kada koža nije dovoljno hidratizovana, dolazi do njenog isušivanja. Tada se javlja svrab ili upala.

Faktori okoline, poput sezonskih promjena, centralnog grijanja, klimatizacije i pretjeranog kupanja mogu dodatno isušiti kožu. Šampon, prašak za pranje veša i maramice na bazi alkohola također mogu uzrokovati probleme.

Temperatura vode za kupku bi trebala biti 36 ili 37 stepeni, a dijete ne biste trebali kupati predugo, jer se može smanjiti nivo prirodnog ulja na koži. Bebino tijelo ne biste trebali grubo trljati peškirom.


Bebu oblačite u prirodne tkanine poput pamuka i lana, koje koži omogućavaju da diše. Posteljina bi također trebala biti od prirodnih materijala, jer beba na njoj provodi čitavu noć i dobar dio dana. Redovno perite posteljinu kako biste spriječili pojavu grinja i prašine.

Uvijek koristite proizvode za pranje veša namijenjene bebama. Operite područje na kojem je inače pelena blagim sredstvom za čišćenje bez mirisa ili običnom vodom. Izbjegavajte upotrebu pudera za bebe.


Ekcem je bolest kože koja pogađa oko 10 posto dojenčadi. Ozbiljnost ekcema može biti različita. U blagim oblicima koža je suha i svrbi, a kod težih oblika je ispucala i inficirana.

Postoji mnogo uzroka ekcema. Neka djeca nasljeđuju sklonost razvoju ekcema (atopijski ekcem, koji je često povezan s peludnom groznicom i astmom), dok ga neka djeca razvijaju kao reakciju ili osjetljivost na određenu tvar.

Ekcem može izgledati neugodno, ali nije zarazan. Ako se kod vaše bebe pojavi ekcem, trebate se obratiti pedijatru.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.