x

Nakon što je pala na doping testu

Nema tolerancije ni za koga: Drakonska kazna prijeti Simoni Halep

Prije tri dana objavljeno je da je rumunska teniserka Simona Halep pala na doping testu. Danas dolaze nove vijesti o devetoj igračici svijeta koje kažu da joj prijeti suspenzija od godine dana do čak četiri godine, bez obzira na olakotne okolnosti.

Međunarodna agencija odgovorna za čistoću sporta (ITIA) objavila je u petak da je u A i B uzorcima uzetim na US Openu otkrivena prisutnost zabranjenog roksadustata.

Simona Halep rekla je da nije svjesno uzimala zabranjenu supstancu Roksadustat te da će se svim silama braniti.

Nacionalna antidopinška agencija (ANAD) objavila je u ponedjeljak saopštenje u kojem detaljno objašnjava slučaj Simone Halep. Pružene su informacije o supstanci Roksadustat i kriterijima koji će se uzeti u obzir za određivanje trajanja suspenzije za Halepovu.


Prema ANAD-u, Roksadustat je "nespecifična tvar", a Simona Halep ne može dobiti suspenziju kraću od 12 mjeseci, bez obzira na olakotne okolnosti.

Ukoliko se dokaže namjerno kršenje popisa zabranjenih supstanci koje je nametnula Svjetska antidopinška agencija (WADA), razdoblje suspenzije je čak četiri godine.

Jedan detalj koji ne ide u prilog Simoni Halep je sljedeći: slučaj koji uključuje nespecifičnu tvar (kao što je Roksadustat) smatra se namjernim, osim ako sportista ili druga osoba može dokazati da nije bilo namjerno.


"Tvar FG-4592 (Roksadustat) pripada Listi zabranjenih tvari u odjeljku S2 – Peptidni hormoni, čimbenici rasta, srodne tvari i mimetici, aktivatori faktora koji izazivaju hipoksiju. Stabilizatori čimbenika koji izazivaju hipoksiju na popisu su zabranjenih od 2011. godine.

U 2015. i 2016. uveden je naziv FG-4592 u ovu sekciju stabilizatora faktora koji izazivaju hipoksiju. Od 2017. međunarodni naziv FG-4592 Roksadustat dodan je na Popis zabranjenih tvari. Tvar Roksadustat smatra se nespecifičnom tvari.

Jednostavno rečeno, upravljanje rezultatima uključuje sve aspekte, počevši od pregleda slučaja, do obavijesti sportiste (ili uključene osobe), do optužbe sportiste i rješavanja slučaja, što može uključivati saslušanje i žalbeni postupak", stoji u saopštenju ANAD-a.


(Sport Sport)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.