x

Dobro poznat osjećaj

Nemate aceton, a morate skinuti lak sa noktiju? Ovo su alternativna rješenja

Nakon što ste vidjeli da je pola laka sa vaših noktiju zguljeno, posegnuli ste za bočicom acetona i onda doživjeli mali nervni slom, jer u njoj nema niti jedne kapljice. Dok razmišljate kako ćete ovaj dan ruke kriti iza leđa, pronašli smo alternativne opcije za ovaj problem. 

Postoji nekoliko načina da uklonite lak sa noktiju ukoliko nemate aceton, a oni definitivno ne podrazumijevaju struganje. Prije samog procesa, preporučuje se da neko vrijeme potopite ruke u toplu vodu, a evo i koje su metode.

Obični alkohol

Sudeći po manikirki Brittney Boyce, rakija ili sredstvo za dezinfekciju ruku su dva najbolja trika za skidanje laka s noktiju.

"Nanesite ga na vatu i ostavite 10 sekundi da stoji na noktima. Lak bi trebao spasti", tvrdi.

Također, stvarčica koja vam može pomoći je i parfem koji u sebi sadrži alkohol. Iako Boyce napominje kako će vam za ovaj trik trebati više količine nego kada je riječ o čistom alkoholu, isplati se. Imajte na umu da će miris biti neodoljiv, što će cijelu situaciju dodatno olakšati.


Vinsko sirće i sok od citrusa

Miješanjem vinskog sirćeta i soka nekog od citrusa dobiti ćete svoj vlastiti aceton.

"Pomiješajte jednaku količinu sirćeta i prirodnog soka od narandže/limuna. Zatim, natopite vatu i ostavite je na noktima deset sekundi. Nakon što je protljate sa noktiju, lak bi trebao biti uklonjen", tvrdi Amy Ling Lin.

Lak za kosu ili dezodorans

"Nije mit da lak za kosu i dezodorans pomažu pri uklanjanju laka za nokte", tvrdi Boyce.

Naglasio je kako je moguće da će biti potrebno više od jednog pokušaja, ali da će rezultat biti zadovoljavajući.

Postupak je isti kao i u prethodnim metodama, a Boyce tvrdi kako je ova tehnika učinkovita i ako vam se desi da se lak prospe na tepih ili drugu tkaninu.


Proizvodi koji sadrže soju

Soja je jedan od omiljenih sastojaka proizvođača koji prave odstranjivače laka za nokte bez acetona. Soja djeluje na omekšavanje laka te je zbog toga jedna od najboljih opcija.

"Odstranjivači na bazi soje možda neće reagovati agresivno poput acetonskih, no svakako će pružiti dobre rezultate", tvrdi Amy.

I na kraju, važno je ne zaboraviti i na njegu noktiju nakon skidanja laka.

"Trljanje alkoholom može oštetiti nokat i isušiti kožu. Nakon procesa namažite ruke kremom i koristite ulje za zanoktice kako bi regenerisali vašu kožu", savjetuje.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.