x

Neodoljivi domaći pekmez od šipka

Oko ovog neodoljivog pekmeza ima puno, puno posla. Ali, vjerujte vrijedi svakog zalogaja. Ovakvu deliciju koja mami mirisom i okusom nigdje ne možete kupiti.

Sastojci za pekmez:

 3 kg šipka

 1 kg šećera

  Potrebno za pripremu:

    1 veliki lonac ili 2 manja

    nekoliko pari jednokratnih rukavica

    1 veća cjediljka sa sitnim rupicama

    1 posuda na kojoj će biti cjediljka

    1 posuda za otpadke

    1 velika žica za snjeg

    1 veliki lonac za ukuhavanje pekmeza


Priprema

1. Šipku prvo odrežite crne kapice, zatim ga operite i stavite u jednu veliku ili dvije manje posude te zalijte sa toliko vode da ga komplet prekrije i još 2 cm iznad. Tako ga kuvajte dok se ne počne raspadati, odnosno kad ga sa kuhačom pritisnete da bude mekan. Po potrebi doljevajte vode ako vam okom kuvanja ispari.

2. Kad je kuvan, ostavite ga malo da stane... nekih 30 minuta, ispasirajte ga štapnim mikserom, pa ga počnite kroz sito pasirati.

Šipak komplet sa tekućinom u kojoj se kuhao, stavite sa kutlačom u sito pa ga rasmuljajte rukom ( stavite na ruku rukavicu). Po potrebi dodajte tople vode u kojoj se šipak kuhao da bude lakše za pasiranje i da se čim više dobije marmelade.

3.Tako radite dok se sav šipak ne utroši. Dobijenu masu još jednom procijedite kroz cjedilju za čaj preko koje ste stavili gazu. Potom sipajte u veliku posudu u kojoj ćete ju i kuvati. Dodajte 1 kg. šećera i lagano kuvajte cijelo vrijeme mješajući žicom za snijeg.Ni sekunde se ne odvajajte od posude, jer je pekmez gust sama po sebi, sa dodatkom šećera jako lako zagori. Tako kuvajte sljedeća pola sata pa napravite probu da li je dovoljno ukuvao , ako ne samo dalje ukuvavajte ... za nekoliko minuta biće gotov.

4. U međuvremenu, prethodno oprane i osušene teglice sterilizujte u rerni na 100 stepeni C. Gotov pekmez sipajte u vruće teglice i odmah zatvarajte. Tegle prekriti dekom i tako ostavite da se ohlade.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.