x

novi pazar

Neslaganja u porodici oko toga ko će "nositi amanet" koji je ostavio muftija Zukorlić!

U Novom Pazaru je prije nekoliko noći ispred zgrade Internacionalnog Univerziteta (IUNP) došlo do sukobljavanja između osiguranja ove institucije i još nekoliko osoba. Prema navodima tamošnjih medija, neko je upotrebom fizičke sile htio preuzeti kontrolu nad zgradom IUNP.

Naime, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji na čelu sa Mevludom ef. Dudićem, donio je odluku da obezbjeđenje na IUNP-u mogu vršiti isključivo osobe angažovane od Islamske zajednice.

Prema nezvaničnim saznanjima, do incidenta je došlo nakon što je povećan broj pripadnika obezbjeđenja.

Aktivisti Stranke pravde i pomirenja na čijem čelu je bio Muamer Zukorlić, a čije liderstvo je sada preuzeo njegov sin Usame, pozivajući se na odluku Islamske zajednice u Srbiji da sve institucije koje su u vakufima mogu obezbjeđivati samo pripadnici koji djeluju po nalogu Islamske zajednice u Srbiji.


Ovim povodom, oglasio se Mešihat Islamske zajednici u Srbiji naglasivši da obezbjeđivanje vakufske imovine mogu vršiti isključivo osobe koje su raspoređene od strane nadležnog organa zajednice.

"Donijeta je odluka da obezbjeđivanje cjelokupne vakufske imovine, uključujući i Univerzitet, mogu vršiti isključivo osobe koje su raspoređene od strane nadležnog organa Islamske zajednice, te da vakufske ustanove nemaju pravo donositi odluke o imenovanju bez saglasnosti Mešihata kao osnivača", piše u saopćenju Mešihata.


Usame Zukorlić se također oglasio povodom incidenta koji se dogodio na IUNP-u. On kaže kako je IUNP jedan od najvažnijih vakufa rahmetli akademika - čiji je osnivač.

"Samo je jedan amanet rahmetli muftije na toj ustanovi – Pisani testament statut – Poštovanje Statuta univerziteta, dokumenta koji je lično pisao rahmetli akademik. Zato mi, i kao nasljednici muftijini i kao pripadnici Islamske zajednice, ćemo se pobrinuti da se čuva taj amanet. Na toj ustanovi se ni jedna odluka više neće donositi mimo zakona i propisanih pravila, a prsti politika koje su se borile protiv mftije i samog Univerziteta i za koje nam je muftija ostavio jasne amanete će ostati daleko od te ustanove", napisao je Usame.


Na ovu objavu Usamea, indirektno je odgovorila i Elma Elfić - Zukorlić na svom Instagram profilu uz pitanje "Ko čuva muftijin amanet?"

Odluka da se obezbjeđenje ispred zgarde IUNP-a poveća donijeta je na sjednici povodom dvadesetogodišnjice institucije.

Predsjednica Elma Elfić - Zukorlić kazala je da odluka nije donijeta samovoljno od nje same, već od Uprave koja broji više članova.


"Odluku nisam donijela ja nego organi univeriteta, zapravo Uprava univerziteta koja se sastoji od više članova, nakon čega je generalni menadžer angažirao novo obezbjeđenje. Na toj istoj sjednici je iznijeto od strane Rektora da trpi presing od porodice, i da su ga prošlu noć jako izvrijeđali isti ti članovi porodice jer ne uspjeva da zavši šta mu nameću", rekla je Elfić -Zukorlić za portal Tutinske novine.


Članovi Upravnog odbora IUNP-a i prorektor pozvali su na poštivanje autonomnosti Univerziteta.

U zvaničnom saopćenju koje su objavili strogo su osudili bilo kakvo uplitanje u funkcionsanje samog Unioverziteta naglasivši da "svako ko je poznavao rad akademika Zukorlića shvatio bi da je on živio u 21. vijeku, ne u feudalnom, plemenskom dobu, i shvatio bi da su najveća vrijednost ovog vremena upravo institucije i ljudi u njima koje je on imenovao i iza sebe ostavio".

.

.

.

.

Izvor: Klix 

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.