x

dragulj grčke

Nevjerovatni Santorini, mjesto jedne od najvećih vulkanskih erupcija u historiji

Santorini vrijedi za jedno od najljepših ostrva u Grčkoj i to ne bez razloga. Čuven je po svojim bijelim i plavim kućama, prelijepim stijenama i dobrom domaćom kuhinjom.

Santorini se nalazi jugoistočno od grčkog kopna. Poznato je još i pod imenom Therai Kallieste što znači najljepši. Otok svoj polukružni izgled duguje erupciji vulkana koja je se desila 1613. godine prije nove ere, dok neke legende govore da je baš na ovom mjestu bila Atlantida.

Ovo ostrvo poznato je po svojim prelijepim plažama i plavo-bijelom gradiću Thira, a u njemu ćete vidjeti najljepši zalazak sunca.

Neke od najljepših plaža su plaža Kamari i Perissa. Osim po dobroj hrani ovo ostrvo poznato je i po svojim nadaleko čuvenim vinima.

Kada odete u Santorini ono što morate uraditi jeste jahati magarca sve do centra grada. To je nešto što morate doživjeti.

Morate posjetiti arheološki lokalitet Akrotiri, drevni grad koj i je prekriven gustim slojem pepela zbog erupcije koja se dogodila 1613. godine prije nove ere.

Posjetite i Muzej prahistorije Thiraun u kojem se nalazi bogata kolekcija pronađenih predmeta tokom iskopavanja u Akrotiri.

U Santoriniju posjetite i Samostan Ilije Proroka, crkvu koja se smatra simbolom Santorinija Aiyu Mine, staru luku, venecijansku utvrdu i drevne drevene mlinove.

Trebate znati da u Santoriniju ama baš nigdje ne morate da žurite jer su njegovi domaćini i više nego opušteni, a želite li voziti automobil drevnim četvrtima morate znati da je to zabranjeno.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.