x

Sigurnih 2:0

Neymar nosio Brazil do pobjede protiv Meksika i plasmana u četvrtfinale SP-a

Sada već prvi favorit Mundijala u Rusiji, nogometna reprezentacija Brazila, pobijedila je Meksiko rezultatom 2:0 u meču osmine finala Svjetskog prvenstva te su izborili plasman među osam najboljih selekcija svijeta.

Hrabri Meksiko od prve minute je ofanzivno krenuo na Brazil, identično kao što su uradili i protiv Njemačke u prvom kolu grupne faze, ali početni pritisak spremno su dočekali izabranici selektora Titea koji su se disciplinovano branili. Nakon uvodnih pet minuta i pritiska Meksika, prvu priliku imao je Brazil u 5. minuti kada udarac Neymara brani Ochoa.


Meksikanci su nastavili igrati u visokom tempu, sve vrijeme su vršili pritisak na posljednju liniju Brazila, ali kada s loptom dođu u posljednju trećinu nikako nisu uspijevali zadržati koncentraciju i često su birali nerezonske šuteve ili dodavanja nakon kojeg nisu ozbiljnije ugrozili gol Alissona. 


Nakon nekoliko neuspješno završenih akcija, prvu pravu priliku za Meksiko bilježimo u 22. minuti kada Herrera šutira s vrha kaznenog prostora, ali svi defanzivci Brazila borbeno su reagovali, ušli su u blok i spriječili su pogodak. 


Tri minute poslije, najbolja šansa za Brazil. Neymar je fantastično prošao kroz odbranu Meksika, izašao je na Ochou s lijeve strane, ali iz dosta teške pozicije nije uspio naći put do mreže. Odmah nakon toga Gabriel Jesus je imao šansu, zatim i Coutinho, no bez pogotka. 


Kako se bližio kraj prvog poluvremena, tako je i Brazil bio sve opasniji, a Meksikancima koji su u prvih 20 minuta bili puno bolji protivnik kao da je nestalo snage. Posljednju priliku u prvih 45 minuta imao je Neymar iz slobodnog udaraca, ali je šutirao preko gola. 


Prvu priliku u drugom poluvremenu imao je Brazil. Coutinho je prošao kroz odbranu Meksika, šutirao je nakon nekoliko driblinga, ali još bolje je reagovao Ochoa. U petoj minuti nastavka, Brazil je stigao u vodstvo.


Neymar je uzeo loptu, navukao je gotovo čitavu odbranu Meksika, dodao je do Williana i nastavio je kretnju u kazneni prostor, a igrač Chelseaja prizemnim centaršutem pronašao je usameljenog Neymara koji bez problema loptu šalje u praznu mrežu za vodstvo od 1:0. 


Igra se nakon pogotka Brazila naprosto rasplamsala, prvo je Paulinho imao veliku priliku koju nije pretvorio u pogodak, da bi uzvratio Vela na drugoj strani čiji udarac brani Alisson. U 64. minuti Ochoa sjajno brani topovski udarac Williana, a nakon toga, Brazil je iskusno uspio tempo igre i kontrolisao je rezultat.

Kako se bližio kraj utakmice, tako je Meksiko bio sve ofanzivniji, ali i bezopasniji, a u 88. minuti Brazil je postigao drugi pogodak čime je riješio pitanje pobjednika. Neymar je probio po lijevoj strani, Ochoa brani njegov udarac, ali lopta stiže do rezerviste Firmina koji je samo dvije minute ranije zamijenio Coutinha i koji lagano pogađa za 2:0 i veliko slavlje svojih saigrača.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.