x

SUDBINA HRABRIH MALIŠANA IZ NOVOG SADA PARA SRCE

Nije pitala da li će boljeti, a boljeće: Višnja (8) će bratu (7) koji boluje od leukemije donirati koštanu srž, sve samo da ga spase!

Ljekari su prošle godine malenom Milošu Ćelapu (7) ustanovili akutnu limfoblastnu leukemiju. Mislili su da su pobijedili neprijatelja, ali bolest se vratila. Spas je sada u transplantaciji, koja će se raditi u Italiji...

Nerazdvojni su. Kao da su blizanci. Višnja ima osam godina, ide u školu, trenira odbojku, a njen mlađi brat Miloš ima sedam godina i dobio je leukemiju. Ona zna da može da ga spase. Rekla je "da" ni trena ne razmišljajući. Nije pitala ni da li će je boljeti. A boljeće. Ali maloj heroini to nije ni bitno.

Nedaće porodice Ćelap iz Novog Sada počele su u maju 2021. godine. Mislili su da Miloš ima samo prehladu, ali analize krvi su otkrile ljutog neprijatelja.


PORODICA ĆELAP FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE/KURIR

- Ljekari su nam tada rekli da nešto nije u redu s krvnom slikom. Ponovili su nalaze i rekli nam da dijete mora u bolnicu. U jednoj su rekli da mu nije ništa, a u drugoj su odmah vidjeli o čemu je riječ. Odnos leukocita i trombocita je pokazao da može biti problem sa krvi, upućivalo je na potencijalnu leukemiju. Nalaz koštane srži potvrdio je slutnje - dijagnoza je bila akutna limfoblastna leukemija - kaže za Kurir dečakov tata Nemanja.


Liječenje su počeli u Novom Sadu, a nastavili ga u Tiršovoj. Krenulo se s hemioterapijama. Iako su bile teške, dječak ih je dobro podnio. Vratili su se normalnom životu, svakodnevici. Krenuo je u školu. Tek mjesec dana je sjedio u školskoj klupi, a onda je došla prehlada koja dugo nije prolazila...

- Analize krvi su bile dobre, ali on se najprije požalio na bol u ruci, a potom i na bolove u nogama. Mogli smo da pretpostavimo šta je. I stvarno, nalazi su potvrdili da se bolest vratila. Ljekari su rekli da mora na transplantaciju koštane srži. Rečeno je da je najbolje da mu koštanu srž da srodni donor, pa je uzet uzorak od kćerke. Poklapanje je 100 odsto i transplantacija će se uraditi 7. marta u Italiji - navodi otac.


Već su u kontaktu s nekim bolnicama, vjerovatno će u onu u Monci. Za tu operaciju potrebno im je 300.000 eura, za porodicu Ćelap nedostižna suma, pa novac sakupljaju preko fondacije "Budi human". Nadaju se da će do marta uspjeti da ga prikupe i vjeruju da će uspjeti da se vrate normalnom životu. Jer svi podnose, kaže tata, baš veliku žrtvu. Djeca ne idu u školu, pohađaju nastavu onlajn.

Ne idu na treninge, druženja. Čuvaju se virusa, izolovani su od svega što može da ugrozi Miloša. Čine sve samo da bi njemu u budućnosti bilo bolje.


- Miloš je trenutno u bolnici, tamo je s mamom, jer je imao povišenu temperaturu. Nadamo se da će se u ponedjeljak nastaviti sa imunoterapijama. Poslije se pripremamo za transplataciju, moraće da bude u bolnici tokom priprema za operaciju. Biće razdvojen od sestre, a s njom najviše voli da se igra. Ipak, spremni smo i to da pobijedimo, i da sve bude kao prije, kad je Miloš bio zdrav - zaključuje tata Nemanja, uz apel ljudima koji to mogu da im finansijski pomognu.

.


Izvor: Kurir 

KOMENTARI
1

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.


Moj bivši muž i ja prekinuli smo prije godinu i dva mjeseca i bila sam u šestom mjesecu trudnoće. Oboje se volimo i to je za mene bio šok i stvarno mi je slomilo srce. Pokušao sam ga nazvati i obje su linije bile isključene. Pokušala sam doći do njega na društvenim mrežama, ali on me uklonio s njih. Pokušala sam doći do njegovih roditelja i rekli su mi da je njihov sin rekao da me ne voli i da me ne želi vidjeti i da ne znaju što nije u redu. Plakala sam i plakala svaki dan jer sam ga jako voljela. Sve dok nisam rodila i beba nije napunila godinu dana, nisam mogla vratiti svoju ljubav. Opet sam bio zbunjen. Ne znam što da radim, a ostala sam i bez posla, a nemam novaca za brigu o bebi. Bila sam jadna u životu pa sam plakala svojoj sestri i ispričala joj svoj problem i rekla da zna za snažnu čaroliju koju je bakao dr. Apata koji joj je pomogao kada nije mogla zatrudnjeti. Kontaktirala sam ga putem e-maila i rekao mi je da će mi pomoći i rekao mi je da je žena bacila urok na mog muža i rekao da će mi pomoći da razbijem urok kako bi mi se muž zauvijek vratio i da će biti moj. Za mene je bilo veliko iznenađenje da se dogodilo sve što je rekao. Muž mi se odmah vratio i rekao mi da mu oprostim. Puno hvala ovom moćnom i istinskom čaroliju. Molim se da poživi dugo i da više obavlja svoj divan posao. Ako imate problem koji vas muči u životu, obratite se ovom moćnom igraču čarolija! On vam može pomoći. Neće vas iznevjeriti, možete ga dobiti putem gmail adrese: [email protected] ili putem njegovog vibera / whatsappa: (+66 81 302 8552)