x

Nije samo za bogataše: Prvi plutajući grad na svijetu za spas otočja kojem prijeti nestajanje

Dizajniran poput posebne vrste koralja koja nalikuje ljudskom mozgu, sastojat će se od oko 5000 plutajućih jedinica što uključuju kuće, restorane, trgovine i škole...

Do 2050. rajski Maldivi kakve danas poznajemo bi zauvijek mogli nestati s lica Zemlje. Razlog tome je porast razine mora, tvrde znanstvenici. Kako bi spasili arhipelag, vlada planira izgraditi plutajući grad još od 2009. godine, a sada su objavili i detalje projekta. Otočje od 1190 niskih otoka, jedno je od najranjivijih mjesta na klimatske promjene - čak osamdeset posto kopnene površine niže je od metra iznad razine mora. Stoga su prognoze koje predviđaju da će razina mora porasti do metra, i to do kraja stoljeća, stanovnicima Maldiva posebno alarmantne. Zajednički pothvat poduzetnika Dutch Docklands i vlade Maldiva stoga nije zamišljen kao eksperiment ili futuristička vizija nego praktično rješenje za surovu stvarnost.

U tirkiznoj laguni, samo 10 minuta vožnje brodom od Malea, glavnog grada Maldiva, niknuti će prvi plutajući grad te vrste na svijetu - dovoljno velik da primi 20.000 ljudi. Dizajniran poput posebne vrste koralja koja nalikuje ljudskom mozgu, sastojat će se od oko 5000 plutajućih jedinica koje uključuju kuće, restorane, trgovine i škole, s kanalima između njih. Prvi stanovnici će se useliti početkom 2024. godine, a cijeli grad trebao bi biti završen do 2027. godine.

„Plutajući grad se može dizati zajedno s razinom mora što je dobra vijest za više od pola milijuna stanovnika Maldiva“, rekao je Koen Olthuis, osnivač Waterstudija, arhitektonske tvrtke koja je dizajnirala grad, dodajući kako će stanovnici Maldiva tako od klimatskih izbjeglica postati klimatski inovatori.


Rođen i odrastao u Nizozemskoj, gdje je oko trećina kopna ispod razine mora, Olthuis je cijeli svoj život bio blizu vode. Tijekom posljednja dva desetljeća Waterstudio je projektirao više od 300 plutajućih domova, ureda, škola i zdravstvenih centara diljem svijeta.

Diljem svijeta pokrenuti su i drugi planovi za plutajuće gradove, kao što je Oceanix City u Busanu u Južnoj Koreji, kao i niz plutajućih otoka na Baltičkom moru koje je razvila nizozemska tvrtka Blue21, ali maldivski projekt prednjači po opsegu posla u uskom vremenskom okviru.

Waterstudiov grad je osmišljen da privuče lokalno stanovništvo kućama u duginim bojama, širokim balkonima i pogledom na more. Stanovnici će se kretati čamcima, ili mogu hodati, biciklirati te voziti električne skutere ili kolica po pješčanim ulicama.


Modularne konstrukcije pristižu s lokalnog brodogradilišta i zatim se odvlače u plutajući grad do ogromnog betonskog trupa, koji je pričvršćen na morsko dno teleskopskim čeličnim stupovima kako bi se omogućilo lagano kretanje zajedno s valovima. A koraljni grebeni oko grada imaju ulogu razbijanja valova kako bi stanovnici mogli mirno živjeti bez ljuljanja i morske bolesti. Umjetne koraljne obale povezane s gradom posebno su osmišljene da stimuliraju prirodan rast koralja.

Cilj projekta je izgradnja samoodrživog grada koji će stanovnicima nuditi jednake mogućnosti kao gradovi na kopnu. Električna energija će se uglavnom dobivati od sunca, a kao alternativu klimatskim uređajima, grad će hladiti more iz dubina.

Razvojem potpuno funkcionalnog plutajućeg grada na Maldivima čelnici se nadaju da takva arhitektura više neće biti sinonim za luksuz i rezervirana za bogataše, nego odgovor na klimatske promjene i urbanizaciju.


(Punkufer.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.