x

Nije važno samo spakirati torbu za rodilište, važno se i psihički pripremiti!

Velika je stvar 'dogurati' do devetog mjeseca trudnoće. Uzbuđenje, strah, zabrinutost, ne znate što vas sve očekuje na dan kada ćete rađati svoje dijete. Pripremili ste stvarčice za bebu, spakirali torbu za rodilište, pročitali puno tema vezanih uz trudnoću i porođaj, razgovarali s prijateljicama koje su sve to proživjele prije vas. Da, sve je to veoma važno, ali jednako je važno i psihički se pripremiti za ovaj veliki događaj.

Znamo da je za pokretanje poroda, održavanje trudova te lakši izgon i bolje iskustvo potrebno da mama luči dovoljne razine oksitocina. Oksitocin je jedan prekrasan hormon koji se često i naziva hormonom ljubavi i maženja. Osim što pokreće trudove i sam porod (te ga i održava), pomaže u nošenju s trudovima i cjelokupnim iskustvom, pa se zato i ponekad zove i hormonom poroda. Ovaj divni i važan hormon lučite kada se osjećate sigurno, opušteno, voljeno i toplo. Kada se mazite s bližnjima, kada pijete topli čaj uz opuštajuću glazbu i kad god osjećate onaj warm and fuzzy osjećaj koji nam je svima poznat.

To zapravo znači da nam je na tjelesnoj, emocionalnoj i duševnoj razini zaista u porodu potrebno da se osjećate mirno, sigurno u sebe i povezano s vlastitim tijelom, sve to da biste mogli uroniti u taj osjećaj i dopustiti oksitocinu da nas preplavi. Povjerenje u svoje tijelo i u svoju bebu, u svoju snagu te sam čin poroda, kao i vizualizacije koje opuštaju i pomažu nam da se povežemo sa svojim tijelom i podražajima koje doživljava, iznimno su važni.


A tko bi trudnicama dao najbolji savjet kako se opustiti i pripremiti za porod ako ne osoba koja i sama ima iskustvo poroda, ali i osoba koja je podržavala druge žene tijekom njihova porođaja? Kako bi uputila žene u provjerenu metodu pripreme za porođaj, Una Pašić Gregović, certficirana doula, osmislila je afirmacijske kartice za porod koje su jednostavne za primjenu, a vaš um će ih rado prihvatiti.


‘Pozitivne afirmacije kao priprema za porod, kao i tijekom poroda, već se dugo upotrebljavaju kako bi majku osnažile u jednom opuštenom, mirnom i samopouzdanom okruženju koje je iznimno bitno za sam porod i prije njega’, objasnila je Una odakle joj ideja da u suradnji s ilustratoricom Anom Tevšić Nauković osmisli afirmacijske kartice koje nose slikovit naziv ‘Svjestan i opušten porod’.


(Roditelji.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.