x

Nissan GT-R više nije dostupan ni u Japanu

Zvaničnici Nissana objasnili su da je ovogodišnja proizvodnja namijenjena matičnom tržištu ispunjena narudžbinama i više nije moguće poručiti novi primjerak modela GT-R u Japanu.

Ipak, kakva će biti budućnost ovog superautomobila ostaje misterija, bar kada je riječ o zvaničnim stavovima Nissana. Upitani o tome da li će GT-R biti dostupan za japanske kupce naredne godine dali su neodređen odgovor.

"Ne možemo komentarisati o budućnosti ovog automobila", stoji u oficijelnom odgovoru Nissana.


Suštinski, poznato je da aktuelna generacija "Godzile" pjeva labudovu pjesmu. Model je već povučen sa evropskog i australijskog tržišta, a kako je sada nestao i iz Japana, ostaje još jedino sjevernoameričko tržište. No, ni tamo GT-R ne briljira već godinama, tako da je samo pitanje trenutka kada će Nissan objaviti njegovo penzionisanje.

Još uvijek je nepoznato da li će biti nove generacije ovog vozila, ili će se Nissan u potpunosti povući iz segmenta supersportskih četvorotočkaša. Prošle godine su se pojavile informacije u Japanu da će GT-R ipak doživjeti novu iteraciju… Ako je vjerovati izvještajima iz japanskih stručnih medija, Nissan ne planira revoluciju za naredni GT-R R36, već samo evoluciju. Bar kada je riječ o mehaničkom dijelu.


Suštinski, pod haubom će ostati 3,8-litarski twin-turbo V6 motor i isporučivat će najmanje 600 konjskih snaga. Osim toga, navodi se da će Nissan primijeniti i sistem blagog hibrida, kako bi umanjili emisiju štetnih gasova i omogućili ovom modelu da lakše prođe sve strože emisione norme, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.