x

zvijezda koja ne blijedi

Nissan predstavio jubilarni GT-R: 50 godina od rođenja legendarnog automobila

Nissan je na Sajmu automobila u New Yorku predstavio posebno izdanje modela GT-R kojim obilježava 50 godina od predstavljanja prvog modela s kojim je stigla i čuvena oznaka GT-R.

Nakon jubilarnog modela 370Z kojim su u Nissanu obilježili 50 godina od premijernog predstavljanja legendarnog modela 240Z, u japanskoj automobilskoj kompaniji predstavili su i posebno izdanje modela GT-R koje treba podsjetiti na prvi Skyline GT-R čija je proizvodnja počela 1969. godine.

Nissan će GT-R 50th Anniversary Edition ponuditi u tri moguće boje karoserije, a poklonicima legendarnih automobila koji se kriju iza oznake GT-R zasigurno će se najviše svidjeti povratak plave boje kojom se bojio GT-R R34. S posebnim izdanjem stiže i drugačiji upravljač, a tu su i nezaobilazne oznake na karoseriji i u kabini.

Jubilarno izdanje i dalje pokreće poznati 3,8-litarski biturbo V6 motor koji razvija 570 konjskih snaga i 637 Nm najvećeg obrtnog momenta. U Nissanu kažu da motor s novim turbopunjačima ima bolji odziv u niskim obrtajima, a prosječna potrošnja goriva smanjena je pet posto. Rekalibriranjem radnog programa 'R' 6-stepeni automatski mjenjač iz jednog u drugi stepen prijenosa ide još brže. Manjim doradama podvrgnut je i aktivni ovjes.

Nissan će GT-R u jubilarnom izdanju nuditi i u kombinaciji s "hardcore“ verzijom GT-R Nismo, a cijena automobila još uvijek nije objavljena.


(Klix)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.