x

Njega kože: Šta sve možete napraviti bez odlaska kod kozmetičarke?

Znamo da se odlaskom u salon uštedi na vremenu i da je u brzoj i stresnoj svakodnevici lakše imati nekog kozmetičkog stručnjaka koji će nam se, makar jednom mjesečno, posvetiti i pobrinuti se za sve potrebe naše kože. Međutim, sad kad je poželjno biti kod kuće i kada imate vremena na pretek, posvetite ga njezi kože. Njega kože može biti jednostavna, ali i više nego efikasna izvan kozmetičkih salona, a mi evo i kako….

Uticaj zatvorenog prostora na kožu

Boravak u zatvorenim prostorima utiče na izgled kože lica. Grijanje u stanu ili kući isušuje vazduh u prostoriji, a samim tim i vašu kožu. Ako ste primijetili da je vaše lice počelo poprimati sivkastu boju i djeluje ispijeno i bez sjaja, a usne su vam suhe, baš kao ljeti, to su prvi znakovi da je vašoj koži potrebna dodatna njega.

#1 Čišćenje lica

To što ne koristite šminku u ovom periodu, ne znači da treba zapostaviti higijenu lica, baš naprotiv, to vam daje priliku da joj se dodatno i detaljnije posvetite na pravi način. Za početak, obavezno čistite svoje lice ujutro i naveče, jer se na njemu, iako ne koristite šminku, i dalje gomilaju sva prljavština i odumrle ćelije kože.

Njega kože počinje njenim adekvatnim čišćenjem. Za čišćenje lica, najbolje bi bilo pri ruci imati micelarnu otopinu, koja odgovara vašem tipu kože i koja će najbolje i najefikasnije očistiti svu prljavštinu s vašeg lica.

Ako to nije slučaj, nemojte očajavati, jer lice možete očistiti i umivanjem, pomoću tople vode i nekog proizvoda neutralne pH vrijednosti, koji će biti blag prema vašoj koži. Ovo naglašavamo jer je većina sapuna dosta agresivna prema koži lica i može je samo dodatno isušiti i prouzrokovati ti probleme s kožom.

Nakon umivanja, lice obavezno obrišite posebnim ručnikom koji ne koristite i za brisanje ruku i blago ga utapkavajte u kožu kako biste pokupili svu vodu s njega. Nije dobro ostaviti lice da se samo osuši, jer ćete tako samo još više isušiti kožu.

#2 Piling lica

Pilinzi za lice koje obavljate u kozmetičkim salonima, obično spadaju u hemijske pilinge, koje samo stručnjak može obavljati, jer ako se ne rade kako treba, mogu biti vrlo agresivni prema koži i izazvati neželjene reakcije. Zato je, za razliku od njega, piling lica u kućnoj varijanti, uz pomoć proizvoda koje vjerovatno imate kod kuće i više nego poželjno, a i sigurno.

Ako imate izrazito suhu kožu, predlažemo vam da izbjegavate pilinge s granulama, odnosno one koji sadrže zrna šećera, sitnih sjemenki, kafe ili praha košpica i da koristiš tekuće pilinge. Preporučuje se da se njega kože zasnovana na pilingu lica radi jednom sedmično, jer prečesto korištenje pilinga može učiniti kožu preosjetljivom.

#3 Parenje lica

Preporučujemo vam da parenje lica uvedete u svoju beauty rutinu, barem jednom sedmično. Ovaj tretman su obožavale naše mame i bake, a kad se uvjerite u njegovu djelotvornost, i vi ćete. Uz pomoć njega ćeš dubinski očistiti pore i omekšati površinski sloj kože, dok će vašim ostalim čulima goditi ekstrakti bilja pomoću kojeg ćeš ga napariti.

#4 Njega usana

Njega kože podrazumijeva i njegu kože usana. Usne su kao i lice na sobnim temperaturama, sklone isušivanju, stoga i njih možete njegovati na isti način. Piling za usne možete napraviti pomoću šećera i meda. Napravite smjesu od kristal šećera i meda, nanesite je na usne i blago je utrljajte prstima na usne. Šećer će uspješno eliminisati mrtvi sloj kože s njih, dok će ih med dodatno hidratizovati.

Dodatni savjet

U svojoj ishrani povećajte unos vitamina A i B, a posebno vitamina B2, koji se nalazi u zelenom lisnatom povrću, žitaricama i mliječnim proizvodima i ne zaboravite piti veće količine vode i truditi se da unos vode bude konstantan, kako biste spriječili dehidraciju i tijela, ali i svoje kože. Ne zaboravi i na provjetravanje prostorija jer će i ono doprinijeti manjem isušivanju kože lica i usana.


(Ljepota i zdravkje)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.