x

Njega kože tokom hladnih dana

Zaštita od sunca u zimskom periodu posebno je važna tokom boravka na planini.

Kako se bliži zimski period, primijete se promjene na koži, a koje se najčešće manifestiraju kao suha, ispucala, gruba i ljuskava koža. Može doći i do pogoršanja već postojećeg seboroičnog dermatitisa, akni i atopijskog dermatitisa te psorijaze. Svrbež kože kod starijih osoba može se pogoršati.

Dovoljno vode

Kada je njega kože u pitanju, prvenstveno se preporučuje unos dovoljne količine vode, a potom konzumiranje namirnica bogatih omega kiselinama, cinkom, bakrom, a to su riba, voće, povrće i orašasti plodovi. Iako je vrlo teško smanjiti stres, ipak treba obratiti pažnju i na to te, koliko je moguće, smanjiti situacije koje dovode do konflikta.

Osnovu higijene, ali i njege čine čišćenje, umivanje, skidanje šminke te korištenje blagih sredstava. Hidratacija kremama potrebna je koži koja je suha, a korištenje malo masnijih podloga poželjno je da bi se formirao zaštitni sloj koji će spriječiti gubitak prirodne vlage u koži.

Masnija koža može se hidratizirati laganijim kremama. Iako je sunce u ovom periodu izgubilo jačinu, ipak se za maksimalnu zaštitu preporučuju kreme koje sadrže najmanje SPF 15 zaštitni faktor. Ovaj faktor je već inkorporiran u hidratantne kreme. Zaštita od sunca u zimskom periodu posebno je važna kada se boravi na planini.


Otok na licu

Ima slučajeva kada se pacijenti javljaju u ordinaciju veoma zabrinuti zbog crvenila i otoka na licu nakon nekoliko dana provedenih na skijalištima. Zaštitna ski-maska ili krema sa zaštitnim faktorom SPF 30 ili više spriječit će pojavu ovog stanja.

S obzirom na to da neki ljudi primijete da im koža ruku postaje, suha, gruba i ispucala, preporučuju se čvrsti sapuni, a ne tečni. Najbolje je izabrati sapune i kreme koji nemaju miris i boju.


Piling AHA kiselinom

Za veću njegu te za one koji žele postići bolje rezultate u njezi kože preporučuje se dijamantna mikordermoabrazija ili piling s AHA mandeličnom kiselinom, kodži kiselinom, koji ljušte površni izumrli grubi sloj kože te joj vraćaju sjaj i mekoću. Za hidrataciju kože lica broj jedan tretman je mezoterapija hijaluronom i vitaminima koji se ubrizgavaju u srednji sloj kože. Time se na najbrži i najefikasniji način vraća vlaga koži te ona postaje hidrirana, sjajna i osvježena.


(Avaz)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.