x

Njemačka vlada javno osudila vozača Bugattija koji je vozio 414 km/h

Samo zato što možete da postignete nepristojno velike brzine na auto-putu ne znači da to treba i da radite.

Krajem prošle godine pojavila se vijest o Bugattiju Chiron koji se njemačkim auto-putem kretao brzinom od preko 400 kilometara na sat.

Javnost je za to saznala kada je vlasnik i vozač, češki milioner Radim Paser, objavio na You Tube snimak ove vožnje.

Kako je Paser naveo, ovaj "test" izveden je na jednoj od kvalitetnijih dionica Autobana sa tri trake, pri niskom intenzitetu saobraćaja, na pravcu od 10-ak km, čime se sugeriše da su preduzete mjere predstrožnosti kako ne bi bila ugrožena bezbjednost.

Međutim, njemačko Ministarstvo saobraćaja se ne slaže da vožnja tako velikom brzinom može da bude bezbjedna i javno je kritikovalo češkog milionera.

Ministarstvo je u saopštenju koje je objavio Asošiejted pres navelo da "osuđuje svako ponašanje na putevima koje dovodi ili može dovesti do ugrožavanja učesnika u saobraćaju".


"Svi učesnici u saobraćaju moraju da se pridržavaju pravila", navodi se u saopštenju.

"Samo zato što dijelovi auto-puta nemaju postavljeno ograničenje brzine ne znači da možete da idete brzo koliko želite", kažu iz ministarstva.

U opisu video-snimka Paser je rekao da je bezbjednost bila prioritet tokom vožnje, koja je inače obavljena u julu, i da je izabrao izuzetno dugačak pravac (10 km) puta.

Kako je naveo, dionica sa tri vozne trake pružala je dobru vidljivost.

Ministarstvo saobraćaja, međutim, ukazuje na zakone koji zabranjuju vožnju na opasan način čak i na auto-putu bez ograničenja brzine.


"Svako ko učestvuje u saobraćaju mora da se ponaša tako da nijedno drugo lice ne bude povrijeđeno, ugroženo, ometano ili uznemireno više nego što je to neizbježno u datim okolnostima", navodi se u klauzuli zakona.

Zakon također nalaže vozačima da iako voze brzo, to mora da bude tako da "vozilo bude stalno pod kontrolom".

Zbog ovakvih video-snimaka sve su češći pozivi u njemačkoj javnosti da se uvede opšte ograničenje brzine na Autobanu.

Nedavno je predloženo, uglavnom kao ekološka mjera, da se spriječi da automobili troše velike količine goriva koje su potrebne za vožnju velikom brzinom, tako što bi se brzina na auto-putu ograničila 130 km/h.


(B92)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.