x

Zenica

Noć duhovne muzike naroda BiH! (GALERIJA)

Sponzor galerije je najbolji Fitness Run Zenica koji se nalazi u suterenu (-1) Multiplex Ekran centra. 
U utorak naveče, posjetioci Zenica Summer Festa uživali su u noći duhovne muzike naroda BiH. Na ljetnoj pozornici, na Trgu Alije Izetbegovića, nastupili su Muzički sastav Katera iz Istočnog Sarajeva, zenički duhovni sastav Novo nebo, Hor Bedr, Gradski hor Kasiopeja iz Zenice i sarajevski interpretaror ilahija i kasida, rodom Zeničanin, Mustafa Isaković.

Bio je ovo specifičan spoj duhovne muzike različitih konfesija, interpretacija muzike stoljeća multikonfesionalne opstojnosti Bosne i Hercegovine, u izvedbi nekih od najboljih duhovnih muzičkih sastava na ovim prostorima.

Izvođači duhovne muzike u pravilu nastupaju u koncertnim dvoranama i bogomoljama, a prilika koju su imali sastavi ove vrste večeras, možda je otvorila vrata jednom novom žanru moderne interpretacije klasične religijske melodije na otvorenom prostoru.  

U svakom slučaju, ovaj jedinstveni multikonfesionalni koncert, izveden u okviru programa Zenica Summer Festa, približio je čari duhovne muzike stotinama posjetilaca ljetne scene zeničkog festivala.  

Svi učesnici u večerašnjem koncertu izveli su na kraju pjesmu „Zavoli“, autora Nikole Rokvića, koja poziva na ljubav, mir, bratstvo i slogu među ljudima. 


Foto : Pahuljko 

Izvor : Zenicainfo

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.