x

Nosite PVC komade sa stilom

PVC modeli zaštitni su znak supkultura "mračne" estetike, a ove zime stilski osviještene žene kombinuju ih s bijelim bluzama i nose - u svim prilikama.

Iako ekologe nervira zbog navodne toksičnosti, a konzervativce jer je lascivan i provokativan, kreacije od polivinil-hlorida - poznatijeg kao vinil ili PVC - ponovo osvajaju modnu scenu.

No jedan od najkontroverznijih materijala savremenog doba više nije rezervisan samo za ljubitelje panka, gotike i fetišizma niti se povezuje s "retro-trashom" iz osamdesetih i devedesetih.

Hlače, suknje, haljine, kapute, obuću i modne dodatke od sjajne plastike sada proizvode najveći svjetski modni dizajneri poput "Valentina", a "plastificirane" modele za sezonu proljeće/ljeto predlaže i Karl Lagerfeld.

Kombinovanje

Već prije nekoliko godina pojavio se neobičan trend PVC cipela oko kojeg su mišljenja bila podijeljena, zatim su prošloga proljeća na red došle PVC torbe koje smo viđali posvuda, a sada se čini se je baš sve u znaku PVC-a! Od balonera, haljina i sukanja do cipela i torbi, trendseterke apsolutno obožavaju ovaj neobičan materijal, čak i u zimskim mjesecima.

Iako se ne čini kao najjednostavniji materijal za kombinovanje, zapravo je vrlo jednostavno napraviti dobru odjevnu kombinaciju s obzirom na to da odlično funkcioniše s bazičnim komadima pa ćete tako najobičniju bijelu košulju i farmerke u trenu podići na viši nivo uz PVC baloner ili visoke čizme.

"Žena u vinilu je seksepilna, tajanstvena i hrabra. Jednom riječju - savršena", opravdavao se kreativni direktor modne kuće "Chanel" kada su u početku počeli da dobijaju kritike na račun odjeće od ovog materijala.

• Odjeću od PVC-a najbolje je očistiti s malo tople vode i tečnog deterdženta. Prašak nije poželjan jer bi se mogao zalijepiti za materijal

• Peglanje je strogo zabranjeno jer je plastika osjetljiva na toplotu. Mogla bi se otopiti pa je treba čuvati od visokih temperatura

• Kako se na odjeći od vinila ne bi pojavile mrlje, najbolje ju je držati u posebnim navlakama, odvojenu od ostale odjeće

.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.