x

Nov rekord među serijskim elektromobilima na Nirburgringu

Porsche je pobijedio na nebrojenim trkama oko Nirburgringa u svojoj istoriji, a sada je samo dodao još jednu pobjedu povrativši rekord kruga za potpuno električne serijske automobile sa Taycanom Turbo S.

Sa razvojnim vozačem Porschea Larsom Kernom za volanom, automobil je uspio da prođe sedam minuta i 33 sekunde - pobijedivši prethodni rekord koji je postavio Tesla Model S Plaid prošle godine za dvije sekunde. Tesla je pobijedila prethodnu iteraciju Turbo S koji je postavio vrijeme od sedam minuta 42,3 sekunde još 2019. godine.

"Oduševljeni smo što je rekord Nirburgringa za električne automobile ponovo u rukama Porschea", rekao je Kevin Gik, potpredsjednik kompanije zadužen Taycan.

"Ovo vrijeme u krugu ne samo da pokazuje koliki potencijal leži u našem novom performantnom kompletu, već i još jednom potvrđuje sportske gene Taycana."


Taycan je bio opremljen točkovima prečnika 21 inč sa dizajnom RS-Spyder i gumama Pirelli P Zero Corsa koje su legalne za upotrebu na javnim putevima. Nova Porscheova dinamička kontrola šasije (Porsche Dynamic Chassis Control - PDCC) je ugrađena u automobil kako bi se maksimalno povećalo dodatno prijanjanje koje pružaju nove gume, do sada je ovaj sistem dostupan samo na njemačkom tržištu.

Osim potrebnog kaveza i trkačkih sjedišta, bio je to potpuno standardno proizvodno vozilo. Automobil je također težio isto kao i serijski Taycan, a pogonski sklop je također ostao nepromijenjen sa raspoloživom 761 konjskom snagom.


"U prošlosti su samo čistokrvni supersportski automobili ulazili u opseg 7:33. Sa novim kompletom za performanse mogao sam da pritisnem još jače, a automobil je bio još precizniji i agilniji za pokretanje ", rekao je Lars Kern.

Međutim, Taycan Turbo S je još uvijek daleko od najbržeg električnog automobila sa nevjerovatno brzim Volkswagenom ID.R koji je uspio da postigne vrijeme od šest minuta i 5,3 sekunde 2019. godine.


(AutoRepublika)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.