x

Nova električna SUV senzacija iz Kine

Kineska startap kompanija Human Horizons predstavila je radikalni električni SUV koji se na tržištu očekuje 2021.

Tim na čelu sa bivšim direktorom Jaguar Land Rovera Markom Stentonom stvorio je koncept HiPhi 1 koji pokazuje da će se industrija u budućnosti fokusirati na pametna vozila, pametan prevoz i pametne gradove.

Automobil ima čak 562 senzora koja nude autonomiju najvišeg nivoa preko V2X komunikacionih sistema, a između ostalog tu su kamere za prepoznavanje lica, čak i senzori za neprijatne mirise. Elektronikom se upravlja vratima, pretincima, preklopima, ulazi se bez upotrebe ruku, a sve je naravno usklađeno sa pametnim telefonom.

Tu je i sistem "paradiranja" koji će omogućiti vozilu da se polako kreće, uz podignuta vrata. Dizajnerski stil je tipičan kineski "jezik" krosovera sa velikom kabinom u obliku kupea.

Automobil dugačak 5,2 metara i ogromnog međuosovinskog raspojanja krasi prostrana kabina sa tri reda po dva sjedišta koja mogu da se konfigurišu na nekoliko načina.

Kineska kompaija je najavila da će automobil imati pogon na zadnjoj osovinili na sva četiri točka i nekoliko elektromotora snage 270 KS. HiPhi 1 bi trebalo da ubrzava 0-100 km/h uza manje od četiri sekunde, a baterija 96 kWh će omogućiti 645 kilometara između dva punjenja.

Za sada nema cijene ali ni plana za globalnu prodaju.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.