x

Nova Honda Accord stiže do kraja godine

I vrapci na granama znaju da je vrijeme tradicionalnih limuzina odavno odzvonilo na američkom tržištu i da gotovo svaki kupac želi krosover, terenac ili pikap kamionet. To je jasno i samoj Hondi, pa vrijedno radi na novim generacijama modela HR-V i CR-V, ali to ne znači da je spremna da podigne bijelu zastavu i među putničkim automobilima.

Nedavno smo vidjeli novu generaciju modela Civic, a kako prenose kolege sa sajta MotorTrend, do kraja godine istim stopama će krenuti i Accord. Ovaj model je izuzetno bitan ne samo za Hondu već za cjelokupnu japansku automobilsku industriju.

Debitovao je sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka, a napisao je istoriju 1989. godine kada je postao prvi strani putnički automobil kao bestseler "preko bare". Tada je prodato 362.707 primjeraka, a vrhunac prodaje se desio godinu dana kasnije kada je isporučeno 417.179 jedinica.

Ipak, poslije toga je uslijedio postepeni pad uzrokovan iznenadnom popularnošću spomenutih krosovera, a protekle godine samo 202.676 Accorda su pronašla kupca. To je i dalje dovoljno za drugo mjesto u klasi, odmah iza neprikoslovenog lidera Toyote Camry, ali opet za više nego dvostruko manje nego Hondin bestseler CR-V.


Sada kada znamo u kakvoj je krizi ovaj legendarni četvorotočkaš, niko nije iznenađen što zapravo nećemo dobiti potpuno novi model već samo osvježenu verziju onoga koji je u prodaji još od 2017. godine. Konkretnije, vidjet ćemo mnoge dizajnerske linije pozajmljene sa novog Civica, posebno po pitanju maske hladnjaka i svjetlosne grupe.

Isti tretman možemo očekivati i na račun enterijera, što nam govori da će biti luksuzniji, a samim tim i skuplji. Civic već važi za najskuplji automobil u klasi i često ulazi u kategoriju iznad velikoserijskih proizvođača, pa nas neće iznenaditi ukoliko Accord sa punom opremom bude koštao više nego Acura TLX, Lexus ES i neki slični model.

Izbor motora će sigurno ostati identičan. Na američkom tržištu ponuda startuje sa 1,5-litarskim turbobenzincem koji razvija 192 konjske snage, dok je opcioni 2,0-litarski također turbobenzinac s 252 "grla". Honda više ne nudi manuelni mijenjač, pa se tako slabiji od dva motora može naručiti samo sa CVT transmisijom, dok moćniji model pruža desetostepeni "automatik".


Ponuda će kasnije biti proširena i sa 2,0-litarskim hibridom sa 212 "konja". Spomenut ćemo da je pogon na prednjim točkovima jedina opcija, a iako Camry nudi i pogon na sva četiri točka, ne očekuje se da će Honda željeti investirati dodatne sume novca u njega.

Kada znamo da se svijet sve više udaljava od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem goriva, ova generacija Accorda bi mogla da bude posljednja na tržištu. Honda je kompanija koja se rijetko kada odriče legendarnih imena u koje je uložila dosta truda, muke i naravno novca da napiše tradiciju, pa možda jednog dana dočekamo da vidimo i njegovo električno izdanje, prenosi AutoRepublika.


(Nezavisne novine)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.