x

u pritvoru do nedjeljnog suđenja

Novak Đoković ide u pritvor do nedjelje!

Srpski teniser Novak Đoković danas se ponovo pojavio pred sudijom Anthonyjem Kellyjem nakon što mu je jutros još jednom oduzeta viza za boravak u Australiji. Na ročištu se govorilo o brojnim temama, a doneseni su i neki konkretni zaključci.

Najvažnija informacija je da Novak do večeras (po lokalnom vremenu) neće biti priveden, ali ga odmah ujutru čeka razgovor s imigracionim vlastima. Nakon toga će Đoković biti priveden te će biti u pritvoru do nedjeljnog suđenja. Pritvor mu neće biti u hotelu u kojem je već bio, nego na nekoj drugoj lokaciji.

Također je odlučeno da slučaj preuzme Federalni sud Australije, a konačno suđenje će biti održano u nedjelju. Ukoliko žalba bude prihvaćena, Novak će moći stići igrati na Australian Openu. U protivnom, slijedi mu deportacija.


Kelly otvorio saslušanje

Sudija Kelly je na početku suđenja iznio dokumente koje posjeduje, odnosno odluku ministra Alexa Hawkea o ukidanju Đokovićeve vize te podnesak vlade.

Potom je u širokom izlaganju na temu rekao da bi čitav slučaj mogao da se prebaci na Federalni sud s ovog Federalnog i porodičnog suda, što znači da bi mogao doći novi sudija koji bi rješavao Novakovu sudbinu.


Đokovićev pravni zastupnik objasnio je da je srpskom teniseru svaki minut bitan prije nego što turnir počne u ponedjeljak te je dodao da Novak nije u pritvoru, kao što su pojedini mediji prenijeli.

Novakov advokat Nicholas Wood je potom predložio da će podnijeti podneske do subote u podne, a ministar svoje sutra do 22:00 sata, i da je spreman za saslušanje u nedjelju. Ujedno je okrivio australsku vladu što je donijela odluku "nešto nakon 18 sati u petak", četiri dana nakon odluke Federalnog okružnog suda i više od sedmice nakon prvobitne odluke.


Sporni razlozi odluke ministra

Đokovićevi advokati su dodali i da je talasanje u antivakserskoj zajednici jedan od razloga za ukidanje vize. Nazvali su to iracionalnim i rekli da bi uzbuđenje bilo veće u slučaju da Đoković zaista dobije deportaciju. Novakov zastupnik je rekao i da su razlozi Hawkea u potpunoj suprotnosti s onima koje je kao argument za oduzimanje vize naveo oficir Granične službe. Wood je dodao i da Đoković ima kontraindikacije na vakcinu te je to razlog zbog kojeg se nije vakcinisao.

Podsjetimo, Australija je jutros po drugi put ukinula vizu Đokoviću, odnosno to je učinio ministar za imigracije Alex Hawke zbog, kako je naveo, javne sigurnosti. Prethodno je bio već određen žrijeb za Australian Open, gdje je srpski teniser dobio svoje rivale.

.

.

.

.

.

Izvor: Klix

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.