x

Novak Đoković na sebe je preuzeo ulogu tenisku revolucionara

Novakova ideja zgrozila tenisku javnost- 'Gadljivo'

Novak Đoković uvijek ima iza sebe hrpu pristalica, ali i još veću hrpu onih koji ne odobravaju njegove nastupe, istupe, težnje. Teniski svijet već se podijelio između, s jedne strane njega, a s druge Rogera Federera i Rafaela Nadala. 

Ipak, prvi tenisač svijeta nije sputan činjenicom da teniska javnost uglavnom nije sklona podržavati promjene koje bi Đoković uvodio. Najnovija među njima je smanjenje broja setova na Grand Slam turnirima. Od 2008. se samo na njima igra u muškoj konkurenciji, a do tada se igralo i u finalima Mastersa. 

"Iako postoji tradicija da se na Grand Slamovima igra na tri dobivena seta, ja se zalažem da se sve igra na dva dobivena seta. Mislim da imamo dovoljno mečeva i turnira tijekom cijele godine. Imamo najdužu sezonu na svijetu od svih sportova. Sezona nam počinje u siječnju, a završava u studenom. Svaki tjedan postoji negdje turnir. Ne vidim nijedan razlog osim tradicije zašto bi se Grand Slamovi igrali na tri dobivena seta. Kraći mečevi bi doprinijeli tome da se tenis kao marketinški proizvod poboljša i više zaradi. Moramo se prilagoditi mlađoj generaciji", rekao je Đoković i naveo da je prema istraživanjima prosječni ljubitelj tenisa star 61 godinu.


"Ne znam hoćemo li skratiti broj gemova, setova, promijeniti kalendar, sustav bodovanja, ali nešto ćemo morati promijeniti."

Legendarni australski igrač parova Tod Woodbridge je među onima koji se ne slaže s Novakom i smatra da bi Grand Slamovi trebali ostati u svom formatu na tri dobivena seta. 


"Nema šanse da mu ta ideja prođe. Gadio bi mi se takav tenis. Najbolje kod tenisa je uprava to što su Grand Slamovi posebni i da biste postali osvajač takvog turnira morate biti najbolji i tehnički i taktički i fizički. Ako bi se Grand Slamovi igrali na dva dobivena seta, onda bi svaki turnir izgledao isto. Iznenađen sam što se Novak zalaže za tako nešto. On je jedan od onih koji je dosad imao najviše koristi što se igra na tri dobivena seta i sigurno ima više pobjeda zbog tog pravila, nego poraza", rekao je osvajač 16 Grand Slamova u parovima i poručio kako bi promjena pravila pomogla slabijim tenisačima da ostvaraju bolje rezultate.


(Sportklub.hr)

KOMENTARI
0

Morate biti registrovani i prijavljeni kako biste komentarisali sadržaj.